Molitva za jedinstvo kršćana nastavlja se – Slab snijeg

20 sij

U četvrtak 18. siječnja počela je molitvena osmina za jedinstvo kršćana. U nekim su gradovima ujedinjeni u molitvi i kršćani drugih zajednica. Doznajemo tako da su kršćani grada Rijeke počeli molitvenu osminu 18. siječnja u crkvi Majke Božje Trsatske. Uz mnogobrojne vjernike u programu su sudjelovali: gvardijan franjevačkog samostana na Trsatu i čuvar svetišta Majke Božje Trsatske fra Bernard Barbarić, biskupski vikar mons. Matija Matičić, vicerektor riječke Bogoslovije vlč. Marko Stipetić, pastor baptističke crkve u Rijeci Giorgio Grlj, pastorica evangeličke crkve u Rijeci Melani Ivančević, član Makedonske pravoslavne crkvene općine „Sveti car Konstantin i carica Elena” Ilija Hristodulov te riječki bogoslovi i franjevački novaci.

Jutros je pao slab snijeg u slunjskom kraju. Tek je zabijelio krovove kuća i travnjake. Oblačno je i očekuju se padaline tijekom dana.

Danas Fabijanovo – Crkva danas slavi dvojicu mučenika: sv. Fabijana i sv. Sebastijana ili jednostavno Fabijanovo. Sv. Fabijan izabran je za Papu 236. godine. Vodio je brigu za siromahe. Za Decijeva progona ovaj je hrabri papa podnio mučeništvo. Kažu da je car Decije rekao da bi radije vidio takmaca za carsko prijestolje nego da se papi izabere nasljednik. Sveti je Fabijan pokopan u Kalistovim katakombama, u takozvanoj Kapeli papa, gdje se još i danas može vidjeti njegova freska. O mučeništvu sv. Fabijana sačuvane su dvije poslanice: kartaškoga biskupa sv. Ciprijana i Rimske crkve. Pokazuju sv. Fabijana kao mučenika koji daje primjer vjere i jakosti. To je ohrabrilo kršćane da ustraju u vjeri i da ih zemaljske protivštine ne smetu u nasljedovanju Krista Gospodina. Župa Otočac slavi Fabijanovo na poseban način iako je župa posvećena Presv. Trojstvu.

Papa u Čile-u i Peruu – Od 15. do 21. siječnja papa Franjo posjećuje andske zemlje Čile i Peru. Obe zemlje su u znaku socijalnih napetosti i političkih previranja prema budućnosti dok u svojoj novijoj povijesti pamte vojnu diktaturu i autokraciju. Papa se susreo s predsjednicima obiju zemalja ali je njegov posjet prvenstveno usmjeren prema narodu i onima na rubu. U glavnom peruanskom gradu Limi i čileanskoj metropoli Santiago slavljena je misa na otvoreno uz mnoštvo vjernika. Ali je papa posjetio i rubna područja Temuco te amazonsko područje u Puerto Maldonado gdje žive domorodci koji su ugroženi zbog sječe šuma. Papa je posjetio i jedan zatvor za žene.  lakoća kojom papa uspostavlja komunikaciju s ovim narodima graniči s fantastikom. Rodna zemlje pape Franje Argentina čeka s velikom napetošću papin posjet. 

Papa Cile; migranti32.jpg

Papa Cile; migranti16.jpg

Papa u Amazoni s domorodcima