Sveti Vinko mučenik – 25 godina od oslobođenja Maslenice – Papa Franjo vratio se u Rim

22 sij

Uz mučenike sv. Stjepana, prvog đakona-mučenika i sv. Lovru, koji se istaknuo brigom za siromahe, crkva rado slavi i sv. Vinka, đakona i mučenika. Oni čine trolist mučenika ranog kršćanstva. Sv, Vinko čiji spomen danas slavimo, bio je đakon u tadašnjem hispanskom gradu, današnjoj Saragosi. Mučeništvo je podnio za Dioklecijanova progona. Stavljen je na strašne muke ali je snagom vjere i ljubavi sve to podnio.

Jutros u Slunju

Prije 25 godina osolobođena Maslenica –  Danas se Hrvatska sjeća vojne akcije Maslenica kojom je 22. siječnja 1993. i narednih dana oslobođen maslenički most, zadarsko zaleđe sa zrakoplovnom lukom Zemunik. Dobro isplanirana akcija počela 22. siječnja u 6 sati. Ovom je pobjedom spojen sjever i jug Hrvatske. Naime, okupator je ovdje presjekao Hrvatsku. Promet je išao iz Karlovca preko Josipdola na Senj. U Jablancu je trajekt prevozio na Pag te je promet tako tekao prema Dubrovniku. Slunj je okupiran i od Turnja (Karlovca) nije se moglo putovati prema Slunju i dalje ličkom magistralom. Možemo zamisliti u kakvoj je blokadi i poniženju živjela Hrvatska! Zadar je bio česta meta srpskog topništva iz zaleđa. Istina, cijena je plaćena s više od stotinu života, ali život je krenuo od sjevera prema jugu, u zadarsko zaleđe mogli su se vraćati prognanici. Danas će svečano biti obilježena ova akcija u Zadru.

Slikovni rezultat za maslenica

Papa se vratio u Rim iz Južne Amerike – Papa Franjo vratio se sa svog 22. međunarodnog apostolskog putovanja tijekom kojeg je posjetio Čile i Peru. Došavši u Rim odmah se išao zahvaliti pred sliku Majke Božje u baziliku svete Marije velike. Prije odlaska iz glavnog grada Perua, Lime, oko 1 sat poslije ponoći, Papa je poručio da je ovo putovanje ostavilo u njegovim srcu neizbrisiv trag. Do posljednjeg trenutka na desetke tisuća ljudi pozdravljalo ga je s velikim oduševljenjem, što je posebno došlo do izražaja tijekom mise u zračnoj luci Las Palmas prije napuštanja Perua, na kojoj j sudjelovalo oko milijun i 300 tisuća vjernika.