Završen teološko-pastoralni tjedan – Vrijeme i dalje ugodno toplo

26 sij

Završen 58. teološko-pastoralni tjedan u Zagrebu posvećen komunikaciji unutar crkve – “Ovdje u odnosu na prijašnja vremena uočavamo veliku razliku. Današnja komunikacija ne čeka naloge, poticaje i dekrete odozgo, već sasvim suprotno polazi od pojedinaca i grupa koje se susreću i komuniciraju u različitim kontekstima i na taj se način suočavaju s temama i s problemima za koje se smatra da bi bilo dobro da su prisutni u javnom mnijenju. Takvo pak djelovanje iziskuje sposobnost da se prijedlozi i teme predstavljaju na argumentiran način, ali i spremnost da budu otvorene i izložene kritici” – rekao je u svom predavanju dr. Jerko Valković na teološko-pastoralnom tjednu u Zagrebu i upozorio na važnost novih medija koji omogućavaju kapilarnu povezanost, jednostavan i brz dolazak do “običnog” čovjeka. Upravo je snaga crkve u lokalnim medijima, neposrednoj komunikaciji koja je “sitni vez”.

U slunjskom parku jutros

Nadbiskup Puljić upozorava na uvrede vjernicima –  „Tužno je ovih dana čitati da su umirovljenog gospićko-senjskog biskupa Milu Bogovića izrugali tako što su mu u sceni stavili svinjsku masku, pa prikazali kako kokainom pričešćuje glumce na pozornici. Strašna blasefemija, da čovjeku pamet stane. A još je tužnije slušati pohvale i aplauze na račun takve blasfemije i povrede vjerničkih osjećaja. Kao da se vraćamo u vremena teških Neronovih progona kad je okupljena svjetina klicala lavovima koji su bili puštani, da unište okupljene kršćane u Koloseumu”, upozorio je mons. Puljić te odgovorne javno potaknuo: „Stoga kao vjernici, svjedoci Krista uskrsloga, uljudno molimo sve odgovorne za javni red i one koji su zaduženi za javni red i poredak, neka nas zaštite od tih uvredljivih uradaka, komentara te nekulturnih i blasfemičnih skazanja. Bilo bi lijepo kad bi se u tom ‘odvjetničkom poslu’ zaštite vjerničkih prava i osjećaja uključile i druge vjerske zajednice i nevladine udruge koje se bore, kažu da se bore za čovjeka. Jer u ovom teškom poratnom vremenu osobito je potrebno stvarati pozitivnu klimu u društvu, širiti toleranciju, zajedništvo i mir”.

Nastavlja se sunčano i toplo vrijeme u slunjskom kraju. Ljudi strahuju da će toplina potaknuti vegetaciju. Jedan jači mraz može uništiti prerano rascvalo voće. Već par godina u našem kraju gotovo nema voća zbog mrazeva.

Ovo je vrijeme idealno za krovopokrivačke radove