Svijećnica (Kandelora)

2 velj

Danas je blagdan Prikazanja Gospodinova ili Svijećnica te Dan posvećenog života. Svjetlo ima svoju brzinu, strukturu, toplinu. A tama? Tama je nedostatak svjetla. Isus je, po običaju 40 dana nakon rođenja prikazan u hramu. On je svjetlo “na prosvjetljenje naroda”, svjetlo svijeta.  Blagdan je to, dakle, koji nas podsjeća na Krista kao Svjetlo svijeta, Roditelji su prvorođenca morali otkupiti prinošenjem žrtve, jednog janjeta ili, za one koje su bili siromašniji kao što su bili Isusovi roditelji, prinosom dviju grlica ili dva golubića. Naime, prvorođenci su trebali ostati u hramu i služiti Bogu, ali su se mogli i otkupiti žrtvovanjem, a zauzvrat su svi muškarci iz plemena Levijeva bili u službi u hramu. Isus je bio iz Judina plemena. U tom smislu danas crkva slavi Dan posvećenog života, to je dan onih koji su se posvetili službi Bogu i narodu. To su svećenici, redovnici i redovnice.

Jutros u Slunju

Jutros je kišovito u Slunju ali nije hladno: plus 7 stupnjeva! Kiša, magla, oblaci daju obilježje današnjem danu. Danas u župi Slunj slavimo misu s blagoslovom svijeća u 17 sati. Nakon mise u 18 sati proglašenje najboljih športaša Grada Slunj u 2017. godini. u dvorani Pučkog učilišta.

Od 13 sati počeo je padati snijeg u Slunju

                                 

Preminuo je u 85. godini života PAVE VIDEKIĆ iz Videkić sela 69a. Pokop 02.02.2018. u 13 sati na groblju u Lađevcu. Za njim žali žena Anka, sinovi Nikola, Mile i Joso, snahe, unučad, braća Ivan i Joso te ostala rodbina