Prva korizmena nedjelja s novim snijegom – Preminula majka vlč. Ivice Miškulina

18 velj

Kad kažemo korizma na što pomislimo? Pomišljamo na pokoru, odricanje. Neki će reći za nekoga da je namrgođen ko korizma! U biti korizme jest obraćenje ali kakvo? Tu se susrećemo s pojmom grijeha. A što je grijeh?  Mislimo da je grijeh prekršaj neke odredbe pa se ponašamo kao suci ili kao matematičari pa važemo i računamo. Ali Bog nije prvenstveno čuvar reda, zakonodavac. Bog je ljubav! Grijeh nije prvenstveno povreda zakona nego je grijeh neprepoznata ljubav, neuzvraćena ljubav ili neproslijeđena ljubav. Grijeh je manjak ljubavi. U pozadini grijeha stoji čovjekova oholost koja ga odvaja od Boga, koja ga odvodi u dosadnu izolaciju. Zato je teoretski ili praktični ateist  kao neplodna biljka koja ne donosi plodove a zauzima mjesto. Tužno! Bog od nas ne traži da se slijepo držimo nekih propisa ili zakona. On nam daje upute za život u njegovoj ljubavi. U tome je Krist nedostižni ideal. U svemu nama jednak osim u grijehu bio je stavljen na kušnju i pokazao da se možemo oduprijeti kušnjama i ostati u Božjoj ljubavi. Bog nas ne kažnjava nego radije sanja naše spasenje, sanja da ostanemo u njegovoj ljubavi u vječnosti. 

Jutros je zabijelio novi snijeg. Pomalo i dalje pada. To neće spriječiti vjernike da posvjedoče svoju ljubav i odazovu se na misna slavlja. Upravo nedjeljna misa izvor je ljubavi na kojem se napajamo. Naša svakodnevnica po misi je drugačija, naše vrijeme, rad, škola dobiva svoj smisao. Mi ostajemo jednostavno u Božjoj ljubavi iako ostajemo  krhki i slabi ljudi.

U 8 sati u Slunju

U 11 sati u Slunju: ova su djeca Božji san, sanja ih kao svoju djecu vječnosti…

U 11 sati u Slunju

U 11 sati u Slunju

Papa Franjo podsjeća da smo u vrijeme pripreme za Uskrs pozvani pobijediti napasti kako bismo otkrili radosnu vijest koja, da bi je razumjeli, treba naše obraćenje.

600 krštenja odraslih u Austriji – U Austriji će u uskrsnoj noći biti kršteno 600 odraslih (u dobi od 14 godina pa naviše). Primit će sakramente inicijacije: Krštenja, Potvrde i Prve Pričesti. Opaža se porast krštenja odraslih svake godine – javlja Kathpress. Pozivamo i one odrasle u našem okruženju da se prijave za krštenje ako nisu kršteni kao djeca. Od njih mora poteći inicijativa a u dogovoru sa župnikom mogu se sve poteškoće razjasniti ili riješiti.  

M. M. smrtno stradala u Lapovcu – Do nas je došla vijest koja nas je u Slunju šokirala: jučer u prometnoj nesreći oko 15 sati kod Veljuna smrtno je stradala M.M. rođena 1957. iz Slunja. Sa suprugom se vraćala kući. Na njihovo vozilo naletio je, prešavši na njihovu stranu,  44-godišnji vozač. Supruga je na mjestu poginula a suprug teže povrijeđen – potvrđuje policija ne navodeći njihova imena ali mi u Slunju znamo da se radi o Marici Močilac. Ostajemo tužni i suosjećamo s preživjelima i rodbinom.  Ako dodamo ovome dvije mlađe osobe koje su danas poginule na pružnom prijelazu u Donjem Zvečaju kod Duga Rese onda je tragedija  tim veća. 

                                 †

Preminula je majka vlč. Ivice Miškulina, župnika u Ličkom Lešću. Rođena je 1928. godine. Bit će pokopana na groblju u Smiljanu sutra u ponedjeljak 19.02.2018. u 16 sati a pogreb će voditi biskup mons. Zdenko Križić uz sudjelovanje velikog broja subraće svećenika