Prazne kuće – Zima ne popušta

21 velj

Fenomen praznih kuća ili stanova sve više zabrinjava. Kud god krenemo zapazit ćemo lijepe kuće u kojima nema života. Rolete su spuštene, nema prtine u zimi, nema cvijeća oko kuće ljeti. Ono na što je upozoravao pred skoro 50 godina vlč. Anto Baković dolazi na vidjelo. Tog velečasnog su ismijavali liberalni i bezbožni krugovi. Njegova jednostavna preporuka “Jedno dijete više” bila je nekima simpatična ali njegov se glas nije čuo u medijima. On je jednostavno pozivao da oni koji imaju jedno dijete imaju još jedno, koji imaju dvoje nek imaju i treće, koji imaju treće nek imaju i četvrto. Kolike se majke kaju u nekim godinama zašto nisu imali još jedno dijete. Uzmimo par koji je dobio treće dijete ne može zamisliti život bez tog djeteta koje nije planirano. Ono što je vlč. Baković govorio i predviđao danas se ostvaruje. Pusta sela pa i gradovi, prazne kuće. Potrošačko društvo, individualizam, u djetetu vidi problem a ne bogatstvo. Poduzetnici trebaju u djeci gledati buduće stručnjake a ne smetnju. Vlada može nešto učiniti kao na pr. financijski pomoći majke koje imaju više djece. Ali, bogata društva kao što je Njemačka nemaju djecu: oni uvoze gotovu radnu snagu. Sam novac nije razlog za veći broj djece. Djecu jednostavno imaju oni koji ih vole bez obzira na uvjete. Djeca će sama stvarati uvjete života. Oni koji vole djecu kao neponovljiva bića znat će se njima radovati više nego praznim kućama, automobilima…Demografska obnova o kojoj se toliko govori ne može se ostvariti u godini dana. Kad razgovaramo s mladima koji su blizu ili su prošli 30. godinu života misle da imaju vremena za brak i obitelj. Da su njihovi roditelji tako razmišljali njih ne bi bilo. Dok se raduju životu nek pomisle da bi i oni mogli drugima dati šansu da se raduju životu kao neponovljive osobe…Za svoj kukavičluk ili sebičnost okrivljivati druge jako je prozirno.

Bog sanja djecu kao djecu vječnosti

Svako jutro pa i jutros nas je dočekao novi snijeg. Od jutros pada sitni snijeg i pomalo se hvata za postojeći. Zima ne popušta ali mi smo u slunjskom kraju navikli na zime bogate snijegom. Prognoze najavljuju snježne padaline.. 

Danas u Slunju oko 11 sati

 Uređenje svetišta slunjske crkve  

Do Uskrsa svetište slunjske župne crkve bit će obogaćeno novim oltarom, ambonom, svetohraništem, abakom te kemenicom na ulazu u crkvu. Sve je u mramoru (karera) prema projektu Arbi  iz Zagreba. Po ovom projektu izgrađene su klupe i ispovjedaonica u slunjskoj crkvi. A sada će svetište biti liturgijski uređeno. Dosadašnji oltar i ambon te svetohranište bili drveni i privremeno rješenje. Ovo je srce liturgijskog prostora pa zaslužuje da bude uređeno kako to dolikuje euharistijskom slavlju. Ostaje još krstionica ali je problem gdje je smjestiti jer je prostor u ovoj crkvi skučen. Donosimo idejno rješenje oltara, ambona, abaka, kamenice.

Isto tako bit će, možda do Uskrsa, odliven u bronci križni put autora Josipa Turkalja koji je on darovao ovoj crkvi.

  Oltar

        

       

                                                                                                         

Preminuo je u 70. godini života DUŠAN VUKOVIĆ iz Nove Kršlje 56a. Pogreb 21.02.2018. u 13 sati na groblju u Novoj Kršlji. Za njim žali supruga Slavica, sin Dalibor, kćerka Sanja s obitelji