Svako jutro novi snijeg – Prekinuta nastava u osnovnoj školi Slunj – Križni put u 17 sati u Slunju- Preminula Marija Cindrić

23 velj

Svako nas jutro dočeka novi snijeg u slunjskom kraju. Tako nas je i jutros dočekalo 15 do 20 centimetara novog snijega. Problem nastaje kud s tolikom masom snijeg. Čišćenje je otežano jer ga moramo bacati na hrpe koje rastu u visinu. Ako ovako nastavi padati u pitanje dolazi školska nastava. Prekidi struje u ovakvim su prilikama učestali. Ipak, život teče u slunjskom kraju normalno u ovakvim prilikama s tim da problem nastaje kad netko oboli u udaljenim selima. Strojevi Komunalca i Hrvatskih cesta u neprestanom su pogonu.

Doznajemo da je danas otkazana nastava u Osnovnoj školi Slunj zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta! Neka će djeca zbog toga biti žalosna?!

Zbrinjavanje beskućnika – Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u posljednjih nekoliko godina izrađuje Objedinjeni plan zbrinjavanja beskućnika u ekstremnim zimskim uvjetima. Uz podatke zaprimljene od jedinica lokalne samouprave, plan sadrži i podatke o mogućnostima osiguravanja privremenog smještaja i drugih usluga za beskućnike u domovima socijalne skrbi. Plan je objavljen na mrežnim stranicama Ministarstva. Beskućnici se prema tome planu mogu smjestiti i u crkvena prihvatilišta.

Beskućnika gotovo nema u slunjskom kraju. Nažalost velik je broj praznih kuća ili onih koje se koriste povremeno. Ali je problem starijih osoba koje nisu beskućnici ali same ne mogu voditi brigu o sebi a ne žele otići iz svoje kuće u domove ili udomiteljske obitelji. Takve ne možemo prepustiti samima sebi. Njihova su djeca negdje daleko, čak u inozemstvu, ali ne vode brigu o starim roditeljima. Očekuju da se država, lokalna zajednica, crveni križ, karitas brinu o njima. Kad umru onda se pojave i vode veliku brigu o nasljedstvu.  

Lička policija pomaže – S obzirom na velike količine snijega na području Policijske uprave ličko-senjske, koji još uvijek pada, policijski službenici Interventne jedinice policije Policijske uprave ličko-senjske očistili su sve prilaze Osnovnoj školi dr. Jure Turića u Gospiću, autobusno stajalište u neposrednoj blizini škole, te prilaze Općoj bolnici u Gospiću. Tom prilikom posebno oduševljenje pokazali su najmanji osnovnoškolci, te je većina njih zaključila da će i oni biti policajci kako bi mogli pomagati drugima – javlja PU Ličko-senjska.

Kud s tolikim snijegom?

Promet se odvija ali usporeno. varaždinski autobus kasni skoro sat vremena u Slunj

Slunj u snijegu

Papa Franjo odgovara na dječja pitanja – Pitanje: Zašto je život tako težak i među nama prijateljima ima mnogo svađe. Vi svećenici kažete da treba ići u crkvu ali kad iziđemo iz crkve griješimo  i činimo grijeh. Zašto sam dolazio u crkvu? Ako držim da je Bog u mom srcu zašto je važno ići u crkvu?

Papa Franjo: Tvoji „zašto“ imaju odgovor …Sam si priznao da, iako idemo u crkvu, griješimo i ostajemo grešnici. S pravom se pitaš: zašto onda ići u crkvu? Dolazeći u crkvu stavljamo se pred Gospodina onakvim kakvi jesmo, bez maske onakvi kakvi jesmo pred Bogom. Kao da kažemo: „Evo me Gopodine, griješnik sam i molim oproštenje. Imaj samilost sa mnom. A ako dolazim u crkvu s namjerom da se pokažem kao dobra osoba to nije dobro. Ako dolazim u crkvu slušati glazbu koja mi se sviđa i osjećam se dobro također nije savršeno. Dobro je kad uđem u crkvu i kažem: „Evo me Gospodine! Ti me voliš a ja sam grješnik. Imaj milosti s nama. Isus kaže ako tako dolazimo u crkvu onda odlazimo kući opravdani. On nas pomiluje i osjećamo taj dodir, ljubav. Tako malo po malo Gospodin svojim milosrđem preoblikuje naše srce i naš život…

Ne zaboravite: petkom i nedjeljom u 17 sati križni put u Slunjskoj crkvi u Korizmi!

                                

Preminula je MARIJA CINDRIĆ (82)  iz Kremena 31. Bit će pokopana na slunjskom groblju u subotu 24.02. 2018. u 13 sati. Za njom žale kćerke s obiteljima, unučad i praunučad