Subota bez novog snijega – Karta progonjenih kršćana u svijetu- Temperatura pada

24 velj

Jutros nema novog snijega u slunjskom kraju. Susreli smo radnike s lopatama kako popravljaju prtine po gradu Slunju. Sve su ulice prohodne ali pločnici ostaju ponegdje problematični jednostavno zato što ne znamo kud s tolikim snijegom. Sa snijegom moramo živjeti što nije nemoguće. Ovi ljudi to znaju. Neki zahvaljuju za dar snijega a da ne govorimo o djeci. Očekivati je da se izvedri idućih dana a to znači da nas čekaju niske temperature.

Subota je dan kad se obitelj nađe na okupu, dakako ako je to moguće. Toplina doma u ovakvim zimskim uvjetima ima dodatnu ljepotu. Danas u 17 sati vjernici imaju priliku slaviti Boga u župnoj crkvi u Slunju. Istina naše crkve nisu zagrijane ili ne onako kao kuće ali u crkvi nas grije Božja ljubav. Obitelj koja se okuplja u crkvi doživljava predokus budućnosti, predokus neba.

Motiv iz Slunja jutros

Predsjedništvo BiH kod pape – Papa Franjo primio je danas u Vatikanu Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u sastavu: predsjedavajući Dragan Čović te članovi Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović. Nakon susreta s Papom oni su se susreli i s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom, u čijoj je pratnji bio nadbiskup Paul Richard Gallagher, tajnik za odnose s državama – javlja Tiskovni ured Svete Stolice. U razgovorima je između ostalog naglašena potreba da se složno nastavi putom reformi u vidu uključenja zemlje u Europsku uniju te da se osigura djelotvorna jednakost konstitutivnih naroda promičući miran suživot i ozračje pomirenja među svim sastavnicama društva.

Papa Franjo i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine: Dragan Čović, hrvatski član; Mladen Ivanić, srpski član; Bakir Izetbegović, bošnjački član (snimak s portala Vatikanski radio)

Osuđena na smrt – Pakistanska kršćanka Asia Bibi osuđena je na smrt zbog navodne blasfemije i nalazi se u ženskom zatvoru u Multan-u u Penjabu. Njen suprug i kćerka stigli su u Rim u očekivanju i nadi da će ih primiti papa Franjo kako bi mu mogli reći svoje brige i očekivanja. Blasfemija je rastezljiv pojam i svakoga tko se ne slaže s islamskim naučavanjem može biti optužen na najtežu kaznu. Kršćanski se svijet moli za ovu ženu i njenu obitelj. (prema Famiglia cristiana).

Suprug i kćerka Asie Bibi u Rimu

Danas u 18 sati bio je osvijetljen crvenim svjetlom rimski Koloseum u znak solidarnosti sa svima koji su progonjeni zbog vjere. Tu je inicijativu potaknula zaklada papinskoga prava ‘Pomoć Crkvi u nevolji’, koja pomaže potlačenim kršćanima u 140 zemalja u svijetu. Na tom su događaju bili nazočni članovi obitelji Asije Bibi, katolkinje iz Pakistana, osuđene na smrt pod optužbom za blasfemiju, i jedna mlada Nigerijka koja je pobjegla iz ropstva Boko Harama.

Inače Eisham, kći Asije Bibi, prije putovanja u Rim, posjetila je 17. veljače majku u zatvoru. Kazala joj je da ide u Rim, da će se susresti s Papom, da će Koloseum biti osvijetljen crvenim svjetlom i da će svijet misliti na nju. Majka joj je odgovorila: ‘Ako se susretneš s Papom, poljubi ga u moje ime’. To je i učinila na što je papa uzvratio zagrljajem.

Karta progonjenih kršćana u svijetu (crvena boja označuje najviši stupanj progona, tamno žuta blizu toga, žuta visoki stupanj do ekstremnog, blago žuta od visokog do umjerenog stupnja) – prema Famiglia cristiana

Snimak večeras u 18 sati u Slunju: ledenica u rukama ove djevojke upozorava na opasnost od poledice noćas i sutra u jutro. Temperatura iz sata u sad pada

Pomognimo i pticama nebeskim u ovim ekstremnim uvjetima (ptice na stablu jabuke kod župnog stana u Slunju čekaju mrvice hrane)