U Slunju minus 11 stupnjeva

26 velj

Jutros smo u Slunju izmjerili minus 11 stupnjeva. Pomalo puše sjeverni vjetar i pada slab snijeg. Doista nastupa čvrsta zima. Trebamo misliti na susjede i starije osobe. Možda im treba kakva pomoć u idućim danima kad se temperatura bude spuštala još niže. Jedan od problema su vodoinstalacije u kućama u kojima nema grijanja. Treba misliti i na mogućnost pucanja cijevi. Ne treba stvarati paniku u javnosti o zimi kakve nije bilo. Pogledamo li malo u povijesti, bližu i daljnju, vidjet ćemo da je ovo jedna od normalnih zima. Na pr. 15. veljače 1940.godine izmjereno je u Zagrebu minus 30,5 stupnjeva! A tko je mjerio temperaturu onda po slunjskom kraju, Lici, Gorskom Kotaru? Nema ledenog doba nego jedna normalna zima!

Jutros smo slavili uobičajenu misu u slunjskoj crkvi u 8 sati. Grupa vjernika dolazi na ove jutaranje mise ne gledajući na zimu. Čak je i posebni ugođaj u ovakvom ambijentu slaviti Boga!

Jutros u Slunju

Povremeno sjeverni vjetar stvara vijavicu (u Slunju u 9 sati)

Autobusi i kamioni prolaze kroz Slunji (snimljeno u 9 sati)

Danas je čitav dan u Slunju minus 11 stupnjeva. Snijega je napadalo do 18 sati do 20 cc. Malo smo prošetali po gradu i ne treba paničariti. Zima je jednostavno hladno godišnje doba. S tim čovječanstvo živi. Zima ima svoje draži ali i zube. Kako su generacije prije nas živjele u hladnim zimama? Pripremili su se i prilagođavali. Koliko naših građana ide na skijanje u alpske zemlje a ovdje je više nego Alpe!

Papa moli za Siriju – Papa Franjo obratio se “ljubljenoj i mučeničkoj Siriji” gdje je rat ponovno eksplodirao, posebno u istočnoj Gouti. Ovaj mjesec veljača jedan je od najžešćih u sedam godina konflikta: stotine, tisuće žrtava, žene, djeca, starci. Pogođene su bolnice, narod ne može nabaviti hranu. Sve je to nehumano. Ne može se nadvladati zlo s drugim zlom. Stoga upućujem apel da prestane nasilje da se može dostaviti humanitarna pomoć – hrana i lijekovi – i da se evakuiraju ranjeni i bolesni. Molimo da se to dogodi bez odlaganja.” – vapije Papa Franjo