Danas sv. Gabrijel od Žalosne Gospe – Pao novi snijeg: na Plitvicama visina snijega 147 cm – Danas dva sprovoda

27 velj

Danas crkva slavi spomendan sv. Gabrijela od Žalosne Gospe. Rođen je u Passenti u Asizu 1. ožujka 1838. godine. Otac mu je bio guverner u Papinskoj državi, pa je s obitelji živio u različitim gradovima. Roditelji su bili pobožni ljudi te je mali Gabrijel naslijedio njihovu vjeru. U 18. godini čuo je zov redovničkog života i odazvao se. Posebno je bio pobožan Gospi.

Jutros nas je u slunjskom kraju dočekao novi snijeg. Svaki dan 15 do 20 cm novog snijega! Pomalo i dalje pada a temperatura je oko 11 ispod ništice. Ujutro se čuje zvuk lopate: svatko ispred svoje kuće čisti. Snijeg je lagan, suh, pa ga je lako čistiti ali je problem kud s njim. Rastu brda snijega oko kuća…Visina snijega u Slunju, prema službenom mjerenju, je 105 centimetara. Na Plitvicama je je čak 147 centimetara. Zahvaljujemo za dar snijega koji nam je podario tolike neponovljive prizore svuda oko nas. Poteškoće koje snijeg zadaje brzo ćemo zaboraviti. Iza zime dolazi proljeće!

Doznajemo da danas nema nastave u slunjskim školama zbog hladnoće i teško prohodnih puteva. Slunjski vrtić radi ali s manjim brojem djece.

Danas su dva pogreba: u 15. 30 sati na slunjskom groblju pogreb Mare Špelić a u Cetingradu u 15 sati pogreb Jure Jurčevića.

U Slunju danas u 9.50 sati

 

Snijeg se malo poigrao sa snjegobranima na krovu crkve

Pogled na Slunj danas u 11.45 sati

U Rastokama danas malo prije 12 sati

Otete učenice u Nigeriji – Nakon četiri godine od otmice grupe djevojaka iz Chibok-a, pripadnici terorističke grupe iz Nigerije “Boko Haram” oteli su stotine učenica iz jedne škole u Dapchi-ju. Radi se o gesti vrijednoj prezira: “Terorizam je đavolski fenomen kojemu je cilj razaranje humanosti. Ovaj opaki fenomen pokazuje koliko se čovjek, stvorenje na sliku  i sličnost Božju, može promijeniti da dobije izraz sotoninog lica” – komentira agenciji Fides o. Donald Zagore iz Družbe Misionara Afrike (SMA). Strašno je vidjeti razorene živote, otete djevojke prisiljene da budu seksualni predmeti. Boko Haram od 2009. ima iza sebe krvavi trag na sjeveroistoku Nigerije koji je do sada usmrtio više od 20.000 života.

Niske temperature zaleđuju naše rijeke. Dobro je upozoriti da zaleđena Korana nije za igru na ledu. Led može popustiti i evo tragedije!

Danas u 15.30 sati na slunjskom je groblju pokopana Mare Špelić iz Slunja. Mnogi su joj došli iskazati poštovnje. U crkve je služena sv. misa nakon pogreba.

U večernjim satima pokazao se mjesec, izvedrilo se. Očekuju se niske temperature u slunjsko-plitvičkom kraju. Zadnji dan veljače osvanut će sa sibirskim temperaturama

Proboj u Mekinjar – Ovih je dana Lika i Krbava  pod velikim snijegom uz vijavicu. Lokalni su putovi zatrpani. Na apel Stožera civilne zaštite općine Udbina policajci Policijske postaje Korenica i članovi Crvenog križa uspjeli su se probiti do sela Mekinjara, općina Udbina. Ovdje žive uglavnom starije osbe koje se sam ne mogu nositi s tolikim snijegom. Donijeli su im najpotrebnije namirnice – javlja PU ličko-senjska.