Sv. Perpetua i Felicita – Došlo proljeće – 24 sata za Gospodina

7 ožu

Danas je spomendan sv. Perpetue i Felicite, ranokršćanskih mučenica. Perpetua je kao kršćanka bačena u zatvor početkom 3. stoljeća. Zanimljivo, s njom je njena sluškinja koja joj je bila prijateljica i sestra u Kristu Felicita. Perpetua je bila trudna. U zatvoru je rodila kćer. Stražar joj je rekao da će boli pred lavovima biti veće od porođajnih. U amfiteatru u Kartagi Perpetua i Felicita bačene su pred divlju kravu i podnijele su okrutno mučeništvo. Perpetua je ostavila dijete, staroga oca, braću i pošla u smrt. Vjernost Kristu bila joj je iznad svega, kao i njezinoj služavki-prijateljici Feliciti.

“Križ je mjesto istinske spoznaje: Krista i njegova poslanja. Križ je njegovo prijestolje i njegova katedra. S križa kraljuje, s križa naučava, s križa poziva, s križa pokazuje širinu svoje ljubavi. Vidjeti Krista, a ne vidjeti križ, znači svesti otajstvo Krista na mudrost njegove riječi, na ljepotu njegova obećanja, na humanizam koji ostaje zatvoren u ovaj svijet. Tko god pogleda Sina Čovječjega na križ podignuta, bit će spašen.”

Jutros je, unatoč snijegu, došlo proljeće u slunjski kraj. Topli zrak, sunce…otvorili su prozore i vrata kuća, izmamili ljude van. Čuje se po koji cvrkut ptica. Snijeg se brzo topi. Opasnost vreba s krovova: može se odvaliti komad leda. Poneko je napisao upozorenje na ovu opasanost na komad kartona i stavio pred kuću. Sutra će biti sve drugačije u slunjskom kraju.

Odvoz snijega iz centra Slunja

Ovaj će snimak sutra biti drugačiji…

24 sata za Gospodina: u petak 9. ožujka i subotu 10. ožujka klanjanje 24 sata u mnogim župama pa tako i u Slunju. U petak u 17 sati, nakon Križnog puta, u slunjskoj crkvi bit će izložen Presveti i ostat će izložen do sutradan 10. ožujka do 17 sati. Kroz ova 24 sata crkva će biti otvorena i vjernici će moći dolaziti i provest s Gospodinom neko vrijeme. Neki su se pribilježili za određeni sat. Ali možemo doći iako se nismo pribilježili. Želja nam je da crkva ne ostane prazna niti jednog trenutka! Ovo je inicijativa pape Franje sa željom da bar jedna župa  u svakoj biskupiji bude 24 sata s Gospodinom u molitvi. Predviđena je mogućnost ispovijedi.  

Danas u 14 sati u Cvitoviću pogreb Mile Cindrića iz Kremena.