Ivan od Boga – Sajam u Slunju – Sutra u Gospiću olimpijada

8 ožu

Danas je spomendan sv. Ivana od Boga. Rodio se u siromašnoj obitelji 8. ožujka 1495. u Portugalu. Zvan Ivan Ciudala, kasnije dobiva nadimak ‘od Boga’. U mladosti je bio nemirna duha. Pobjegao je kao dječarac od kuće i lutao. Dospio je do Francuske i Ugarske. U vojsci je osuđen na vješala ali je pomilovan. Kad se vratio kući doznao je da mu je mati umrla od tuge.  Obratio se i stavio u službu bolesnika. Nije najveće zlo upasti u grijeh nego ustrajati u zlu. A sv. Ivan je primjer kako možemo sazrijeti u ljudskosti i vratiti se na put dobra. Odbjegli sin iz Evanđelja u svakomu je od nas ali kad se vratimo k ocu doživljavamo zagrljaj.

“U razgovoru s učenim Židovom Nikodemom Isus pojašnjava da vjera nije tek oplemenjivanje života, nego da je riječ o te­meljnome odlučivanju između života i smrti: »Sin Čovječji ima biti podignut, da svaki koji vjeruje, u njemu ima život vječni«. Poslanjem svoga Sina iz božanskoga svijeta svjetla i života u svijet tame i smrti, Bog je svakoga pozvao i svakomu dao mogućnost da ima udjela u njegovu životu (F. Porsch). Uzvjerovati znači prihvatiti život. Životna lutanja tako postaju odraz posustajanja u vjeri, nepovjerenja, zatajenja, udaljavanja od Boga. »Na križ uzdignut pogled« slika je pogleda koji se vodi za Onim koji je Život, za Onim koji je pobijedio smrt. Vjerovati znači upirati pogled, trajno, onkraj patnje križa, onkraj tame i smrti. Kristovo uzdignuće na križ lijek je našoj smrtnosti.” (ŽV)

Oni veselo dočekuju kupce i imaju što ponuditi

Jutros je u slunjskom kraju oblačno i vlažno ali se sunce uskoro probilo i obasjalo slunjski kraj. Ovo je razlog da su danas u sajam četvrtkom došli mnogi trgovci i znatiželjnici. Odsjeća se miris proljeća i to je razlog vedrog raspoloženja kod ljudi….Oko 10 sati prošetali smo po gradu Slunju i zabilježili samo mali dio živahnosti danas u Slunju.

Najmlađa sajmarica u kolicima

 

O čemi nego o snijegu i štetama na krovovima…

 

Od jaja se može puno toga napraviti…ne samo kajgana

Trebalo bi malo vitamina u proljeće

Dobro je prošetati, pogledati i vratiti se kući…

Gužva danas u Slunju

Što kupiti za dan žena?

Sutra vjeronaučna olimpijada u Gospiću – U petak 9. ožujka u Gospiću će se u Osnovnoj školi dr. Jure Turića održati odgođena vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih i srednjih škola s prostora Gospićko-senjske biskupije. Natjecanje će u 9.30 sati otvoriti gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović a nastupit će 22 osnovne i 8 srednjih škola.