Moć privikavanja – Nastavak klanjanja – Preminuo Pavao Cindrić i Mate Mulac u Chicagu

10 ožu

Čovjek je sposoban na privikavanje i u najtežim uvjetima. Tako će se u zatvoru čovjek prilagoditi, možda otupjeti. Možemo zamisliti surove uvjete na Golom otoku, u logoru u Manjači, Gradiški, u Kninu, u Korenici…! Neke stvari tada potisnemo, otupimo na njih ali neke vrijednosti otkrijemo i ugrađujemo ih u svoj rast. Neke vrijednosti sačuvamo za budućnost kao dragocjenost koja nema cijene. Nije svejedno tri dana zatvora ili nekoliko godina u nečovječnim uvjetima. Mladi ljudi teško mogu podnijeti apsurd zatvora i on je opasan za njih odnosno za njihov duhovni rast ako duže potraje. Preživjeti nečovječne uvjete uspijevaju ne fizički jači nego oni koji imaju motiv kao što je vjera, pomisao na dragu osobu, podrška prijatelja…Jesmo li nakon strahota agresije 1991. do 1995. izišli zreliji i odgovorniji? Možda smo otupjeli na vrijednosti koje nemaju cijene? Tu spada sloboda, mir, domovina kao šansa za život dostojan čovjeka. Neki su imali iluzije da će domovina rođena u tolikim žrtvama biti majka: da neće trebati raditi, da će vladati blagostanje bez rada. Netko mora honorirati našu žrtvu – tako su neki mislili! Ovo je neozbiljno razmišljanje, pomalo infantilno. Život u miru i slobodi neprocjenjivi je dar i šansa! Dar domovine  – građene na čvrstim temeljima mira i slobode (ali kao nedovršene kuće) – jedino je mjesto pod suncem gdje nisam stranac, gdje se mogu  izraziti u milozvučnom jeziku u molitvi, pjesmi, razgovoru, umjetnosti…Bože, jesmo li otupjeli na tako važne životne vrijednosti koje su važnije od zraka koji udišemo?

Biskupov vapaj za otetim djevojčicama u Nigeriji – “Tražim od vlade da pusti po strani politiku i vrati kućama djevojčice: pustite politička prepucavanja i zaštitite živote! Ne politizirajte život u ime Božje” – dramatični je apel Mons. Hilary Nanman Dachelem-a, biskupa u Bauchi, glavnom gradu države Yobe na sjeveru Nigerije, gdje su 19. veljače teroristi Boko Haram napadom na školu u Dapchi oteli 110 učenica između 11 i 19 godina.. Mons. Dachelem uputio je dramatični apel vladi za oslobođenje djevojaka. “Nemam potrebu doznati tko ste, kakvoj političkoj opciji pripadate ili religiji ali ono što znam jest da je život svet i mora biti zaštićen i poštovan od sviju”. Otmica djevojčica u Dapchi dogodila se nakon one otmice prije 4 godine kad su isti teroristi oteli 276 djevojaka u Chiboku u državo Borno. Do danas su svih 110 djevojčica u rukama otmičara usprkos ponovljenim obećanjima vlade da jamče njihovo oslobađanje.

Ovaj biskupov vapaj gubi se u hodnicima svjetskih vlada, UN, svjetskih silnika, udruga… Možda ćemo i mi reći da se to nas ne tiče! Bože.

Jutros je oblačno u slunjskom kraju. Osjećaj hladnoće veći je nego što temperatura pokazuje jer je velika vlaga u zraku.

Otvorena crkva – Noćas je čitavu noć slunjska crkva bila otvorena. Dolazili su pojedinci i grupice te tiho razgovarali s Gospodinom. U svako doba noći netko je bio u crkvi. Nastavljena je molitva i klanjanje i jutros te će trajati do 17 sati kad završavamo “24 sata za Gospodina” misnim slavljem. 

Misa u 17 sati u Slunju

                             

Preminuo je u 86. godini života PAVAO CINDRIĆ iz Glinica 31. Pogreb 10.03.2018. u 14 sati na groblju u Cvitoviću. Za njim žale žena Kate, sin Mile, kći Ana, zet, brat i sestre

U 72. godini života preminuo je u Chicagu (USA) MATE MULAC rodom iz Pavlovca. Svake druge godine dolazio je u Blagaj-Pavlovac i radovao se s prijateljima, mještanima. Dušom je bio u Blagaju. Pogreb u Chigagu. Za njim tuguju supruga Mira, djeca Vesna, Marija i sin Mate, braća i mnogobrojna rodbina u Chicagu i Blagaju-Slunju