Udbina: susret župskih pastoralnih vijeća

18 ožu

Udbina je danas bila domaćin jednog od važnijih susreta na razini biskupije: susret župskih pastoralnih vijeća. Od 14 sati počeli su se okupljati u prostorijama Svetišta vijećnici iz svih šest dekanata ove prostrane biskupije. Veselo druženje, upoznavanje, pozdravljanje uz čašu soka i kolače. Okupilo se do 200 vijećnika. Zastupljeni su podjednako muškarci i žene, mlađi i oni striji. Isto su tako svih zanimanja i zvanja: od profesora, radnika, činovnika, obrtnika do umirovljenika.

U 14.45 sati u crkvi Hrvatskih mučenika biskup mons. Zdenko Križić predvodio je bogoslužje Riječi. Danas su svi vijećnici slavili mise u svojim župama pa je biskup pročitani ulomak približio vijećnicima i skrenuo pozornost na važnost njihove službe: oni su kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod stečeni da naviješta silna djela onoga koji nas iz tame pozva k svjetlu. Oni snagom krštenja imaju pravo i zadaću naviještati riječ i sudjelovati u spašavanju duša.

Drugi dio susreta nastavljen je u dvorani u sklopu Svetišta. Predavanje na temu “Mjesto i uloga Župnog pastoralnog vijeća u djelovanju župe” održao je dr. Slavko Zec, profesor na Teologiji u Rijeci. On je posebno istakao važnost župskih vijećnika. Oni mogu tamo gdje župnik ne može. Župsko vijeće je eminentno mjesto dijaloga unutar crkve. Crkva nije i ne smije biti ustajala bara nego dinamična zajednica u čemu župsko vijeće  ima posebno mjesto. Crkva je u hodu koji ima svoj cilj. Ona ne prekida s prošlošću  nego nastavlja hod. Drugi vatikanski sabor a onda posebno papa Ivan Pavao II dali su zamah župskim pastoralnim vijećima. Župsko vijeće dijeli suodgovornost: članovi su odgovorni za život Božjeg naroda, oni su i spremni na suradnju a svima je cilj duhovno dobro i spasenje. Pastoralna vijeća posebnu pažnju posvećuju evangelizaciji, liturgiji, katehizaciji, obiteljima, karitasu, mladima, ekonomskim pitanjima. Ako u nekoj velikoj firmi direktor traži mišljenje savjetnika za donošenje važnih odluka, zar nije i savjet vijećnika dragocjen u hodu Božjeg naroda? Kako bi župnik mogao ignorirati savjete svojih vijećnika? Oni su po krštenju kvalificirani promišljati i davati svoj doprinos u hodu Božjeg naroda na putu spasenja.

Nakon ovog zanimljivog i plodnog izlaganja vijećnici su predavača nagradili pljeskom.  Razvila se diskusija. U ovako velikim skupovima svi pojedinci ne mogu doći do riječi ali i oni koji su se javili dobro su uočili naglaske koje je predavač dao.

Nakon diskusije povjerenik za obitelj mons. Tomislav Šporčić dao je neke prijedloge za III. nacionalni susret obitelji 15. i 16. rujna 2018. u Solinu. Ovo je pastoralna godina obitelji. Već sada treba se pripremati za ovaj susret na razinama dekanata, župe. Tako će otočki dekanat imati susret obitelji u svetištu na Krasnom. Nacionalni susret utoliko će uspjeti koliko se obitelji povežu, udruže u župskim zajednicama.

Završnu riječ vijećnicima je uputio biskup mons. Zdenko Križić, očito radostan na ovako dobro pripremljenom i plodnom susretu. Kad su izišli iz dvorane vijećnici su se začudili: kad su ušli u dvoranu padala je slaba kišica a sada je sve zabijelio snijeg. Treba se probiti u ovakvim uvjetima do Senja, Ogulina, Slunja, Otočca, Gračaca…

Okupljanje, upoznavanje, prepoznavanje…

Bogoslužje riječi u crkvi

Crkva je bila čisto ugodno zagrijana

Biskup Križić približio je prisutnima ulomak Božje riječi

Predavanje u dvorani

Predavač dr. Slavko Zec

Vijećnici su ponekad prepoznali sebe u riječima predavača

Svatko je mogao u predavanju prepoznati sebe i svoje mjesto u crkvi

Domaćin i čuvar svetišta hrvatskih mučenika na Udbini preč. Josip Šimatović

Ove su zlatne djevojke nudile su literaturu o obitelji…

U 18 sati snijeg je zabijelio Udbinu

Prošli smo pokraj Krbavskog polja koje je pod vodom. Pomislili smo na našu dragu župu Kosinj i vlč. Peru Jurčevića koji muku muče s poplavom: odsječeni su od svijeta i mogu jedino čamcem izići iz vodenog okruženja.