Zima ne prestaje – Pokornička slavlja

20 ožu

Zima pokzuje zube. Jutros novi snijeg u slunjskom kraju a temperatura minus 4. Uz buru to izgleda mnogo hladnije. Ipak, život ide dalje. Mnogo je teže onima koji se bore s poplavama. Nadajmo se da je voda dosegla svoj vrhunac i da će pomalo opadati…

Jutros u 8 sati trg pred slunjskoim crkvom okićen novim snijegom

Pokornička slavlja – U preduskrsno vrijeme vjernici sudjeluju u pokorničkom slavlju, slavlju oproštenja i pomirenja s Bogom i ljudima. Tako ćemo slavlje imati u četvrtak u Lađevcu u 16 sati, u Cvitoviću u 18 sati, u Slunju u petak, u Vagancu i Drežniku u subotu…To moramo omogućiti starijim i bolesnim osobama koje ne mogu doći u crkvu. Oni ne smiju biti prikraćeni kad je riječ o radosti oproštenja i Božjem zagrljaju. Oni koji žive i rade sa starijim osobama, kojima je potrebna pomoć, to ne mogu raditi bez jakih motiva. Danas evanđelje koje smo čitali govori o blaženstvima: “Oboljeh i pohodiste me”. Takvi su blaženi tj. oni koji imaju srca za bolesne. Isus se identificira s bolesnima i nemoćnima i kad god suosjećamo i radimo za njih i s njima to činimo Kristu. Isus je došao da nas ozdravi posvema: ne samo tjelesno nego i duhovno. On je doticao bolesne i vraćao im zdravlje. On to čini i danas po sakramentima Ispovijedi, Pričesti i Bolesničkog Pomazanja. Ona bolesnica u kolicima koja je stigla u Lourdes  s nadom da će ozdraviti, vratila se istina u  kolicima ali je ozdravila u duši: doživjela je Božji zagrljaj i njezino trpljenje postalo je sredstvo spasenja. To znači ozdraviti u duši. Kako je onda slaba vjera onih koji se boje pozvati svećenika k bolesniku da ga tobože ne uznemire. Ovih dana naši bolesnici, nemoćni, imaju priliku doživjeti radost pomirenja, radost Božje blizine i zagrljaja. Pomozimo im!

U Podmelnici jutros

Veliki petak: čuvanje Isusovog groba –  moje razmišljanje – Kako to rade drugi, tko sve sudjeluje i slični upiti nameću se sami od sebe. Ne treba mudrovati, valja se priključiti vatrogascima DVD-a Slunj,koji su obnovili tradiciju čuvanja Isusovog groba na Veliki Petak i žele je nastaviti. Neko iskustvo imamo, idemo ga unaprijediti. Zašto ne okupiti uz vatrogasce, športaše: klub Tigar na čelu sa Milenkom, nogometaši, kuglači, kajakaši, KUD, penzioneri, crveni križ i ostale zainteresirane udruge, pogotovo one koje imaju svoje prepoznatljive odore. Valja pokušati unaprijediti čuvanje Isusovog groba. Svi su dobro došli sa svojim prijedlogom. Ne treba robovati protokolima, masovnim sudjelovanjem, ali idemo se dogovoriti i to odraditi kako najbolje znamo. Dogodine to unaprijediti s pozitivnim iskustvima. Pogledao sam nekoliko tekstova i slika kako to rade drugi a to možete i vi učiniti ako na googlu unesete pojam čuvanje Isusovog groba.  Hvala što ste imali strpljenja ovo pročitati. Ivan Tolj

Misa za generala Stipetića u Ogulinu – U župnoj crkvi Sv. Križa na blagdan sv. Josipa, 19. ožujka, služena je misa zadušnica pokojnog generala Petra Stipetića, inače Ogulinca koji je počasni građanin grada. Misu je predslavio župnik Josip Štefančić u suslavlju župnog vikara Herberta Berishe. Na misi se molilo i za sve one koji nose ime Josip.

Slikovni rezultat

General Stipetić ući će u povijest kao primjer korektnog vojničkog ponašanja. Pripadnike neprijateljskog korpusa koje je vojno porazio, nakon potpisivanja kapitulacije, pustio je da odu bez maltretiranja i ponižavanja što suprotna strana nije činila. Sjetimo se Vukovara kad su i ranjenici pobijeni! Isti taj korpus godinama je gađao Karlovac ne birajući mete. Stradalo je i ranjeno mnogo civila, razoreno mnogo zgrada. Opraštanje nije znak slabosti nego snage!

Poginula Koreanka – Doznajemo da je u subotu smrtno stradala turistica iz Južne Koreje na Plitvicama. Pokliznula se kad je pokušala snimiti selfie i pala u dubinu od 70 metara. Preminula je u Karlovačkoj bolnici. Ovo nije prvi slučaj stradavanja zbog nepoštivanja uputa turistima koji obilaze jezera. Pokušaj snimanja izvan staza može biti kobno.

178 km na sat – Ovih su dana lički policajci snimili splitskog vozača koji je vozio autocestom kod sv. Rola 178 km/sat a brzina je bila ograničena na 80. Kažnjen je novčanom kaznom i vozačka dozvola bit će mu oduzeta mjesec dana. Ča mu je to tribalo?