Proljeće u snijegu – Agresivnost rodne ideologije – Preminula Marijana Barić

21 ožu

Drugi dan proljeća ukrašen je novim snijegom u slunjsko-plitvičkom kraju. Sitni snijeg i dalje pada a hladni sjever podsjeća na pravu zimu. Prekid prometa na nekim cestama govori o pravim zimskim uvjetima. Nije to neobično: bilo je nekada snijega i u svibnju.

Jutros u Slunju

Agresivnost rodne ideologije – Čovjek, izravno ili neizravno, doživljava sebe kao misterij: ‘Tko sam ja? Postojim, a ipak nemam u sebi počelo svoga postojanja?’ Svaka osoba, na svoj način, traži sreću i nastoji je postići služeći se sredstvima koja joj stoje na raspolaganju. Ipak, ovu se opću težnja ne mora nužno izraziti ili izreći; dapače, ona je tajnija i skrivenija negoli se može činiti, i spremna je otkriti se u posebnim slučajevima. Vrlo često ona se podudara s nadom u fizičko zdravlje; katkad poprima oblik tjeskobe za većim materijalnim blagostanjem; često se izražava kao potreba za nutarnjim mirom i mirnim suživotom s bližnjim. S druge strane, dok se pitanje spasenja predstavlja kao zauzetost prema većem dobru, ono zadržava također značajku otpora i nadvladavanja bola. Borbi za postizanje dobra pridružuje se borba za obranu od zla: od neznanja i od pogreške, od krhkosti i od slabosti, od bolesti i od smrti.

Glede ovih težnji vjera u Krista nas uči – odbacujući svaku umišljenost o samoostvarenju – da se one mogu posvema ispuniti jedino ako sâm Bog to učini mogućim, privlačeći nas k sebi. Potpuno spasenje osobe ne sastoji se u stvarima koje bi čovjek mogao sam po sebi postići, kao što su posjed ili materijalno blagostanje, znanje ili sposobnosti, moć ili utjecaj na druge, dobar glas i samozadovoljstvo.[10] Ništa od stvorenoga ne može potpuno zadovoljiti čovjeka, jer Bog nas je odredio za zajedništvo s Njim i naše će srce biti nemirno dok se ne smiri u Njemu.[11] „Konačni čovjekov poziv zaista [je] samo jedan, i to božanski.“[12] Objava, na taj način, ne ograničava se na naviještanje spasenja kao odgovor na bilo koje suvremeno očekivanje. „Ako bi se otkupljenje, naprotiv, trebalo prosuđivati ili mjeriti prema egzistencijalnim potrebama ljudskih bića, kako bismo mogli izbjeći sumnju da smo jednostavno stvorili boga otkupitelja prema vlastitim potrebama?“[13]. Iz Pisma „Placuit Deo“ biskupima Katoličke Crkve (od Kongregacije za nauk vjere)

Ovaj smo ulomak objavili kao doprinos razjašnjenju zamućenih pojmova oko Istambulske konvencije koja nas udara u glavu svaki dan. Tko normalan ne bi podržao borbu protiv nasilja na ženama. Ali, ovdje se, u ovoj konvenciji, gura na mala vrata rodna ideologija. Vjernici su s pravom oprezni jer je i komunistička ideologija s privlačnim parolama ostavila milijune žrtava. Rodna ideologija bori se da dobije pravnu podlogu, da bude legalizirana a onda će tim “komesara” utjerivati njeno izvršenje, određivati u kojim je slučajevima prekršena. Ovi će “komesari” biti iznad nacionalnih parlamenata jer je to međunarodni dokument. Rodna ideologija preokreće naopako biblijsku poruku o stvaranju čovjeka. Prema Bibliji, čovjek je stvoren na sliku Božju i “nemirno je srce naše dok ne otpočine u tebi Bože”. Stvoren kao muškarac i žena Božji je suradnik u rađanju novog života. Rodna ideologija sve to okreće naopako. Ona čovjeka, koji je u bari ili živom pijesku, uvjerava da se sam može uhvatiti za kosu i izvući na tvrdo! Ova ideologija ima novu sliku čovjeka koji se sam određuje i oblikuje. On sam određuje i izgrađuje svoj identitet. Možemo samo naslutiti koje posljedice iz toga proizlaze za brak, obitelj, odgoj djece. Protestni pjevač pok. Toma Bebić pjevao je pred četvrt stoljeća “Bolje da si krepa sivče /tovare/ moj” nego da vidiš ovo što se događa! Ovo pišemo i zato jer ideolozi ove ideologije uvlače u svoja kola i crkvene ljude, pa i papu Franju. Biblijski prikaz gradnje babilonske kule ima mnoge sličnosti s rodnom ideologijom. Babilonska kula je neslavno završila.

Ususret Uskrsu! Ususret Uskrsu klapa “Sveti Juraj” hrvatske ratne mornarice Vam
predstavlja novu pjesmu pod nazivom USKRSNA RADOST za koju je glazbu i
tekst napisao FRA IVO PERAN, jedan od najvećih glazbenika crkve u
Hrvata, a aranžman za klapu prof. Vladan Vuletin. Kliknite i poslušajte!

 

Prigodna izložba – Danas je u povodu 27. obljetnice Krvavog Uskrsa u prostoru Policijske uprave karlovačke otvorena prigodna izložba. Policijska uprava karlovačka i Povijesna postrojba Karlovački počasni vod ZNG 91 su s ciljem prisjećanja na povijesne činjenice iz Domovinskog rata, a u povodu obljetnice Krvavog Uskrsa organizirali prigodnu izložbu koja će biti postavljena do 7. travnja 2018. godine – javlja PU karlovačka.

Planinarka u 83. godini života – Baka-planinarka Elena Forti u 83. godini života sprema se za novu avanturu: uspon na vrh Aconcagua, najviši vrh Južne Amerike, visok 6.926 m. “Sviđa mi se priroda i volim planine. ..Nemam straha svladati Aconcaguu. Zabrinjava me samo hladnoća ali nastojim ne misliti na to – kaže ova hrabra planinarka u 83. godini života. Dakako iza nje stoji bogat planinarski život.

                                 

Preminula je u 57. godini života MARIJANA BARIĆ u Sydnyu u Australiji. Rođena je u Cvitoviću 25.02.1961. od oca Mile i majke Roze. Preminula je 19.03.2018. i bit će pokopana u Australiji u Sydyju. Za njom žale brat Štefan, sestra Jelena i ostala rodbina. Pokoj vječni daruj joj Gospodine!