Veliki Četvrtak: misa u Slunju u 18 sati

29 ožu

Na današnji dan, Veliki Četvrtak, vrhunac vjerničkog okupljanja je na misi večere Gospodnje. To je okupljanje na slavlje ljubavi. U Kristu je Bog odgovorio na duboku čovjekovu težnju da bude voljen i da voli druge. Božja je ljubav neodjeljiva od ljubavi prema braći. Isus je ljubio do kraja, do smrti na križu! Oprao je noge učenicima. A pranje nogu bio je posao sluge. On služi i očekuje od nas da i mi tako činimo. Isus je zapovjedio da činimo ono što on čini. Misa nije neki monotoni obred koji se ponavlja.  Ona je izvor na kojem se napajamo svježinom božanske ljubavi. Ona ne može nikada dosaditi jer ljubav jednostavno ne može dosaditi. Zato je crkva brižno čuvala euharistiju od svih napada kao i od modernizma. Pokušaj da misa bude zabavna poput zabavnih priredbi sakrila bi njenu bit. Ona nije ljudsko djelo nego prvenstveno Božji dar nama.

Uređivanje novog mramornog oltara za večerašnje slavlje u 18 sati

Večeras u 18 sati okupljamo se u slunjskoj crkvi na misu Večere Gospodnje. Molimo ministrante da neizostavno dođu večeras: oni su najpozvaniji da budu Isusovi prijatelji. Nakon mise pohranit ćemo Presveti na bočni oltar a svetište će ostati pusto. Bdjet ćemo do pola noći uz Isusa koji se predaje za nas. Svratimo u crkvu noćas na druženje s isusom koji se predaje za nas.

Sveto Trodnevlje  uključuje Misu večere Gospodnje na Veliki Četvrtak, Velik petak isusova smrt na križu i u subotu-nedjelju Uskrsnuće.

Raspored službe Božje u Velikom Tjednu u Slunju: i Blagaju

na  Veliki Ćetvrtak u 18 sati misa Večere Gospodnje; u petak Veliki Petak obredi muke, ljubljenja križa i pričest u 17 sati; u subotu Velika subota obredi počinju u 23 sata (blagoslov ognja, paljenje uskrsne svijeće, čitanja, otvaranje zvoma, misa i na kraju blagoslov uskrsnih jela)

Na Uskrs mise u Slunju u 8 i 11 sati,

U Blagaju: na Veliki petak u 15 sati, na Veliku subotu u 20 sat, ,na Uskrs u 14 sati