Velika Subota- 27. obljetnica “krvavog Uskrsa”

31 ožu

Danas je Velika Subota. Svetište je prazno. Crkva je u šutnji kod Isusova groba. To je šutnja u znaku nade. Kako bi to izgledalo kad ne bismo osjećali tugu, radost, nadu? Bili bismo roboti. Ali naša tuga nije besmislena: ona je u znaku nade. Noćas, već nakon zalaza sunca, počet će diljem naše planete pravi vatromet svetih obreda. Svjetlo u tami. Isusovo uskrsnuće donijelo je svjetlo u mrak našeg hoda u ovom vremenu. Svjetlo i tama! Čudesno je svjetlo: ono ima svoju brzinu, strukturu, toplinu. A što je mrak?  Mrak je nedostatak svjetla. Mrak nema svoju strukturu. Zato je najbolja poruka, daleko jača od svih riječi, svjetlo u uskrsnoj noći. Uskrsna svijeća je Krist koji je donio svjetlo u mrak našeg postojanja. Zlo u svijetu je mrak, nedostatak svjetla. Krist je došao da donese svjetlo u srca ljudi. Nakon službe svjetla slijedi služba riječi. Riječ koja nam je upućena kao riječ nade. U ovoj će se noći mnogi krstiti u Krista uskrsloga. Mi ćemo se sjetiti svoga krštenja i obnoviti vezu s Kristom. Vrhunac je euharistija, misno slavlje.

Danas se u Blagaju okupljano u 20 sati a u Slunju u 23 sata na bdijenje. Pridružimo se  i otvorimo srce Kristu uskrslomu!

Pusta svetišta noćas će oživjeti

Danas u 11 sati na Plitvicama komemoracija “krvavog Uskrsa. Bit će prisutna Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Vojni ordinarij mons. Jure Bogdan predvodit će molitvu za poginule.