Danas Međunarodni dan žena – Umro najstariji svećenik u Italiji – Treći autobus za Udbinu – Danas u Rastokama (video)

8 ožu

Umro je najstariji svećenik u Italiji mons. Luigi Curti i to u 102. godini života! 

080316e 

Godine 1936. kao mladi 22-godišnji svećenik stigao je u župu sv. Sebastijan u mjesto Marzio, na granici sa Švicarskom. Ostao je u istoj župi do svoje smrti u 102. godini života, dakle 80 godina u jednoj župi. Kad je slavio 100. rođendan izjavio je: “Ja sam optimist, u stotoj godini ne znam što je žalost i melankonija”.Nije imao želju za automobilom. Putovao je pješice ili bicikolm. Televizor mu ništa nije značio.

080316c

Pogled na Rastoke danas

Jutros je također tmurno u slunjskom kraju. Ne pada kiša ali nema sunca pa to djeluje na raspoloženje ljudi negativno.

080316b

Školska ulica u Slunju danas

Danas je Međunarodni dan žena. U kršćanskoj kulturi i civilizaciji žena je ravnopravna iako je njena uloga specifična u prenošenju života, odgoju djece, toplini koju unosi u dom. Princip različitosti muškarca i žene temelj je opstanka ljudske vrste. Žena još nema osnovna ljudska prava u nekim sredinama. Na pr. još žene nemaju pravo glasa u nekim državama, nemaju pravo u javnoj službi. Žene koje su zaposlene u zapadnoj kulturi nisu formalno diskriminirane ali postoji tiho nasilje nad njima. Mlade žene koje su se udale često puta ne smiju imati djecu jer riskiraju da izgube posao. Tako zbog karijere moraju žrtvovati obitelj. Nije čudo što u razvijenim zemljama nema prirodnog prirasta stanovništva…Kako žena može biti “uspješna” pokazuje Majaka Terezija koja je dobila Nobelovu nagradu za mir a ovih dana doznajemo da će u rujnu biti proglašena svetom. Tako je ona prva žena-nobelovka koja će biti proglašena svetom.

Ove godine Katolička misija za Australiju i Oceaniji uputila je povodom Međunarodnog dana žena apel podsjećajući na veliki doprinos žena u Crkvi i svakganjem životu. “Žene su – kaže pater Lucas – integralni dio crkvenog poslanja u čitavom svijetu pa tako i u ovoj Katoličkoj misiji. Našu organizaciju osnovala je laička misionarka Pauline Jaricot te pozivam sve da se ujedine u molitvi za sestre i laičke misionarke koje su po čitavom svijetu spremne promicati vjeru, pravdu i blagostanje zajednice.”

Treći autobus za Udbinu

Popunjava se treći autobus iz župe Slunj za korizmeno hodočašće na Udbinu u nedjelju 13. ožujka. Jedan autobus su ministranti i mladi. U trećem autobusu još ima mjesta Požurite! Polazak u 14 sati ispred župne crkve. Na Udbini misa u 17 sati (predvodi je biskup Bogović) a prije mise križni put i mogućnost ispovijedi.

080316d

Danas je na slunjskom groblju iskazana počast ukopa Veri Možetić (1924-2016)

Pogled na RASTOKE danas: