Sv. Zenon, Verona i Slunj – Sajam četvrtkom – Sjećanje na razmjenu logoraša

12 tra

Danas crkva slavi spomendan veronskog biskupa Zenona. A talijanski grad Verona bogat je kulturnom baštinom. Međutim, moramo podsjetiti da je vezan i sa Slunjem. Naša su djeca u ratu i progonstvu  provodila praznike u Veroni kao gosti dobrih ljudi. Tako je nastalo prijateljstvo. Preko karitasa pomagali su našim prognanim obiteljima sa više djece. Isto tako dobri ljudi iz Verone darovali su župi Slunj montažnu dvoranu nakon povratka među ruševine 1995. Dok se porušena crkva obnavljala dvorana je služila kao bogoštovni prostor a danas služi za niz aktivnosti i nezamisliv je društveni i vjerski život bez ove dvorane. Dobro se podsjetiti povremeno na to…A sveti biskup Zenon umro je oko 372. godine. Kao dan smrti uzima se današnji dan. Dragocjene podatke o ovome biskupu crpimo iz njegovih govora i teoloških rasprava u kojima se pokazao kao vrstan znalac teologije. Zalagao se za podizanje klera i puka u vjeri i vjerničkom osvjedočenju. Davao je primjer kršćanskih kreposti. Resila ga je ljubav prema siromašnima.

Danas je četvrtak a to znači sajam u Slunju. Jutrom ranim postavljeni su štandovi i trgovci nude svoju robu. Sad u proljeće nude se sadnice cvijeća svake vrste.

Idemo zajedno pa ćemo jedna drugoj pomoći

Cijeli svijet je moj!

Dogovor a onda “koliko novca toliko muzike”

Kao da raspravljaju o istambulskoj konvenciji: žele nam uvaliti kukavičje jaje  i uvjeravaju nas da je to normalno te da to prihvatimo kao napredak!

Oni su iz Lađevca: žalosni su zbog prekida prijenosa mise preko Radio Slunja  zadnje dvije nedjelje i raduju se

Ljudi, budimo strpljivi! Ne može se preko noći obogatiti

Slunj i banane! Još i danas neki žive od uspomena na Slunj kao grad banana: u vrijeme socijalizma kad nije bilo benzina, mesa, voća…Slunj je imao banana! Postao je poznat po bananama do danas iako Slunj ima daleko važnijih kulturnih i prirodnih ljepota.

Sjećanje na veliku razmjenu zarobljenika i na stradanja – Jučer 11. travnja 2018. članovi Udruge i bivši zatočenici srpskih koncentracijskih logora u Vojniću, Glini, Kninu i St.Gradišci, nazočili su obilježavanju dana velike razmjene logoraša u Domovinskom ratu. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Vojniću, Kamenskom i Mekušju te Turnju odali smo počast hrvatskim bojovnicima koji su ubijeni ili umrli u ovim četničkim kazamatima /sa profila Slunjski branitelji/

Fotografija Slunjski branitelji.

.Sjećanje na razmjenu logoraša…

Prosvjed u Splitu protiv IK – Prosvjedni skup u Zagrebu 24. ožujka vlada i lijevi mediji pokušali su umanjiti ili ignorirati: Danas je održan prosvjed u Splitu na rivi također s istim ciljem: protiv ratifikacije Istanbulske konvencije u Saboru. Tisuće građana na rivi danas je reklo premijeru Plenkoviću  “ne ratifikaciji”. Prosvjed je počeo u 18 sati. Ostaje neshvatljivo zašto premijer ne sluša svoje birače nego one sa krajnje ljevice ili neke europske činovnike. U tako važnoj stvari kao što je obitelj, temelj  društva, ne može se poigravati – proizlazi iz izrečenih poruka.