Slunj: 5. slunjska večer bećarca

14 tra

Večeras u 19 sati u športskoj dvorani u Slunju počela je svečano 5. slunjska večer bećarca. Bećarac, koji je 2012. godine zaštićen od strane UNESCO-a kao nematerijalna baština našega naroda i čovječanstva, prisutan je u svim dijelovima domovine. Njegovo je porijeklo u Slavoniji ali se proširio u svim dijelovima domovine. Taj jednostavni napjev, dinamičan i sjetan, duhovit,  satiričan, često puta lascivan, pjevaju ga jednako muškarci i ćene. Do izražaja dolazi kreativnost izvođača. Večeras je priređena prava smotra bećarca u Slunju. Nakon otvaranja svaka od grupa dobila je svojih pet minuta da pokaže umijeće pjesme, svirke i igre. Riječi imaju pomalo humorističan naboj i u tome svaka grupa pokazuje domišljatost i kreativnost. A nastupile su ove  grupe ili KUD-ovi: “Cetingradski bećari”, “Izvor” iz Rakovice, KUD “Graničari” iz Cvitovića, KUD “Gacka” iz Ličkog Lešća, MPS HKUD “Široka Kula”, MVS KUD-a “Sv. Juraj” Draganić, TS “Niksi”, TS “Bedem” Bihać, , TS “Plitvički bećari”. Kao gosti sudjelovali su ženski vokalni ansambl “Zwizde”, muška pjevačka skupina “Sidraga” Tinj i KUD “Sv. Juraj Draganić. Publika je dobro prepoznala glazbu i riječi i popratila pljeskom duhovite napjeve. Čovjek ne može a da ne uzdahne i  bude ponosan na toliku energiju u našem puku koja je progovorila u pjesmi.

Žiri je imao nezahvalnu zadaću da izabere pobjednika iako su svi pobjednici koji su sudjelovali. Ipak KUD “Gacka” iz Ličkog Lešća, koja je po prvi put nastupila, izabrana je za pobjednika. Ponovili su svoju pobjednički bećarac i pobrali pljesak. Svi su sudionici dobili priznanje za sudjelovanje.

Drugi dio ove svojevrsne smotre bećarca nastavljena je u župskoj dvorani. Domaćini KUD “Korana” Slunj na čelu s gospođom Anom Magdić priredili su obilnu večeru u župskoj dvorani. Uz jelo nastavljeno je pjevanje bećarca u opuštenoj atmosferi. Bilo je to pjevanje za dušu. Pridružili su se mladi i stariji, zaigralo je i kolo, redale su se pjesma za pjesmom. Ljudi su u dječjoj opuštenosti i iskrenosti pjevali, igrali i veselili se.

Na kraju možemo reći da je ova peta godina posvećena bećarcu opravdala svoje postojanje. Prikupljeno je dragocjeno iskustvo i već se možemo pripremati za 6. slunjsku večer bećarca.

Cvitovčanke

Plitvički bećari

 

Slatke “Zwizde” imaju čudesne glasove

 

KUD Široka Kula pobrao je obilan pljesak

 

Gosti iz Bihaća bili su najduhovitiji u riječima

Najspektakularniji bio je nastup “Sv. Jurja” iz Draganića

Pobjednici KUD “Gacka” Ličko Lešće

U župskoj dvorani