3. uskrsna nedjelja – Dječak u suzama pred Papom

15 tra

Kako doživljavamo uskrsnuće? Pomalo mislimo da čovjekova duša odlazi k Bogu a tijelo završava u raspadanju. Međutim, Božja riječ danas nam poručuje da je čovjek cjelovit s tijelom i dušom. Ne smijemo tijelo, koje je remek-djelo Stvoriteljevo, odbaciti. Upravo uskrsnuće se odnosi na tijelo, ono dobiva svoje mjesto u Stvoriteljevoj zamisli. Danas evanđelje naglašava da je Isus nudio učenicima da mu opipaju rane, da ga tjelesno dotaknu i uvjere se u uskrsnuće tijela. Učenici su preplašeni ponajprije pred apsurdom smrti ali niti Isusovo uskrsnuće odmah ih ne oduševljava. Trebat će vremena da njihova vjera prođe faze od straha do divljenja i mira. Isus je strpljiv s njima. Ne predbacuje im njihovu nevjeru, kukavičluk…Jednostavno ih uvodi u otajstvo uskrsnuća. A bit otajstva je da ga ne možemo obuhvatiti, slično kao pučina oceana.  Upravo zadivljenost se rađa pred otajstvom. Ili divljenje je znak otajstva. Apostoli su prošli taj put od straha do divljenja, radosti i mira. A Krist je i s nama strpljiv. Uskrsli je s nama također u našim tjeskobama i sumnjama. On nudi svoju riječ, daje nam da ga dotaknemo u pričesti. Isusova riječ nama danas “otvara pamet” da razumijemo Božji plan spasenja koje u uskrsnuću doživljava svoj vrhunac.

Jutros je slavljena rana misa u 8 sati u slunjskoj crkvi. Lijep, pomalo oblačan, nedjeljni dan. Proljeće se uporno probija i svako nas jutro iznenadi novim pupovima, cvjetovima, zelenilom…

Misa u 8 sati u slunjskoj crkvi

Misu u 11 sati izravno je prenosio Radio Slunj. Nakon problema s internetom – dvije zadnje nedjelje nije uspio prijenos – danas je izravni prijenos bio uspješan na zadovoljstvo onih koji su bili prikraćeni. Posebno nam je zadovoljstvo što su mogli pratiti misu starije osobe ili one koji su udaljeni od crkve.  

U Blagaju nakon mise u 14 sati: pažnju je pobudio maleni David u kolicima

Neki požele jednostavno doći u Blagaj na misu

Dječak pred papom Franjom u suzama  – Papa je Franjo posjetio rimsku župu Sv. Pavla od Križa u istočnoj periferiji Rima. Naselje zovu Serpentone (Zmijurina) jer se sastoji od kompleksa zgrada u kojima živi 1200 obitelji…Dječak Emanuel približio se mikrofonu postavljenom pred Papu Franju. Trudio se da progovori, duboko je udisao, a onda je pokrio rukama lice i briznuo u plač. Jednostavno nije mogao postaviti pitanje Papi koje je pripremio. Nije u pitanju strah. Ovaj dječak nosi bol u srcu. Papa ga Franjo poziva k sebi: “Dođi i reci mi pitanje u uho!” Dječak se približava, grli papu i počinje govoriti s papom. Potom se u suzama vraća na svoje mjesto. Papa Franjo: “Tražio sam dozvolu od Emanuela da mogu reći što me je htio pitati.  Htio je znati nalazi li se njegov otac, koji je nedavno umro, u paklu ili raju. Otac nije imao dar vjere ali je dao krstiti svoje sinove a to se Bogu sviđa!…Lijepo je reći za svoga oca “bio je dobar”. Taj čovjek koji je imao četvero djece time je bio dobar čovjek. Bog je veseo zbog tvoga oca…Bog ima srce Oca a tvoj je otac bio dobar čovjek, u nebu je s njim, budi siguran. Bog koji ima očinsko srce i jednog oca koji ne vjeruje, ali koji je bio voljan krstiti svoju djecu, može li napustiti? Bog je zasigurno veseo zbog tvog tate jer je lako biti vjernik i krstiti djecu nego biti nevjernik i krstiti djecu. Moli za svog oca, razgovaraj s njim”.

/foto Famiglia cristana/