Umro “otac” elektronske pošte – 5 koptskih studenata u Egiptu osuđeno na po 5 godina robije – Kišovito jutro u Slunju

9 ožu

Umro Rey Tamilson – U 74. godini života preminuo je Ray Tomilson, čovjek koji je promijenio život milijunima ljudi. On je “otac” elektronske pošte” ili e-maila. Još 1971. pripremio je standard za slanje e-mail pošte od osobe do osobe. On je izabrao znak “manki” @ koji je u međuvremenu postao najslavniji znak, simbol povezivanja između pošiljatelja i primatelja elektronske pošte a koji je u međuvremenu postao kulturološka ikona. Zamislimo koliki je promet elektronskih poruka danas!

Egipat: Koptski studenti osuđeni na po  5 godina robije – Koptski studenti u Egiptu osuđeni su na pet godina zatvora zbog omalovaživanja islama, Ovaj je slučaj pobudio veliko zanimanje u Egiptu i svijetu. Neki su egipatski parlamentarci molili minstra pravosuđa da intervenira bar toliko da se osuđenima omogući studij kako ne bi izgubili dragocjeno vrijeme.

Slučaj se odnosi na četvoricu koptskih studenata (kopti su egipatski krščani) optuženih za omalovažavanje islama jer su u proljeće 2015. snimili videoklip od nekoliko sekundi u kojemu su scenu muslimana u molitvi usporedili sa scenom odrubljivanja glave od strane jihadista. Sud im je izrekao drastičnu kaznu od pet godina zatvora. Koptske organizacije mole amnestiju za osuđene mladiće. Kopti u Egiptu opstali su u muslimanskoj većini što nije bilo lako. U svim društvenim potresima oni su bilib meta napada. Opstali su radeći najniže poslove.

090316b

Iako je jutros tmurno i kišovito dobrovoljci su došli uređivati okoliš oko crkve: jedna grupa obrezuje čemprese koji su se oteli kontroli

090316d

Čekaju se ljepši dani za rad u vrtovima

090316e

Zakuska nakon rada u župskoj dvorani

Kišovito jutro u Slunju. Jutros polagano sipi sitna kiša. Nastavljaju se i dalje tmurni dani. Prohladno je…Grupa dobrovoljaca došla je jutros već u 8.30 uređivati okoliš crkve i župski vrt. Vrijeme nije naklonjeno, pomalo pada kiša, ali njima to ne smeta.