Danas Jurjevo: slavlja u Lađevcu, Korenici…

23 tra

Danas crkva slavi sv. Jurja mučenika. Ovaj mučenik iz 3. stoljeća spada među “zvijezde koje ne zalaze”. Naime, časti ga jednako istočna i zapadna crkva i to 13 stoljeća. Bio je rimski časnik te je za trajanja Dioklecijanova progonstva 303. godine podnio mučeništvo. Njegov grob u Palestini bio je poznato hodočasničko mjesto sve do 12. stoljeća kad je sultan Saladin za vrijeme rata s križarima srušio crkvu posvećenu Sv. Juraju. Već u 4. stoljeću u Siriji nalazimo crkve posvećene sv. Jurju. U Egiptu ima 40 crkava i 3 samostana, a na otoku Cipru nalazi se 60 svetišta u čast sv. Jurja. Car Konstantin Veliki podigao je u Carigradu crkvu koju je posvetio ovome svecu. Na zapadu su mnoge crkve posvećene sv. Jurju. U Gospićko-senjskoj biskupiji sv. Jurja slave kao svoga zaštitnika župa Lađevac, Korenica, Gračac, Jezerane, Lešće na Dobri, Podlapača, Sv. Juraj kod Senja, Zagorje Ogulinsko…

Danas župa Lađevac slavi svoga zaštitnika sv. Jurja: u 12 sati misa u župnoj crkvi. U Korenici slavlje sv. Jurja u 17 sati (predvodi biskup u miru mons. Mile Bogović).

Gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić krstio peto dijete obitelji Nekić – Biskup mons. Zdenko Križić krstio je djevojčicu Martu, peto dijete Dalibora i Nikoline Nekić u Crnom kalu, filijali župe Vratnik iznad Senja. . U koncelebriranom misnom slavlju bili su kancelar i biskupov tajnik vlč. Mišel Grgurić, umirovljeni profesor dr. Milan Šimunović i upravitelj župe don Anđelko Kaćunko, koji je, pozdravljajući biskupa prije misnoga slavlja izrazio višestruku radost zbog toga događaja koji je nažalost rijetkost u našoj domovini.