Danas sv. Marko ev. – Migranti u prolazu – Preminuo Đuka Brajdić

25 tra

Danas crkva slavi sv. Marka evanđelistu. O njemu ne znamo puno ali njegovo evanđelje dovoljno govori o njemu. On je odličan pučki pisac koji ima oštro oko za neke detalje koje drugi ne vide. Pod utjecajem je sv. Petra i pisao je za rimsku crkvu. Kad čujemo navještaj evanđelja po Marku sjetimo se ovog čovjeka koji je Isusovu poruku zabilježio i tako je došla do naših ušiju. “Mnogi su željeli čuti što vi čujete a nisu čuli…”

Migranti ostavljaju tragove – Danas je vedar i topao dan u slunjskom kraju. Proljeće u punom jeku. Migranti u proljeće postaju prava napast: ilegalno prelaze bosansku granicu, koriste napuštene kuće za kratki odmor, ostavljaju dio svoje odjeće, ambalažu od pića i hrane. Izbjegavaju kontakte s mještanima kuda prolaze. Policija ih otkriva, vraća ih natrag ali oni čekaju novu priliku. Njihovi vodiči daju im upute kako doći do Njemačke. Hrvatska ih za sada ne zanima ali nije rečeno da to neće biti sutra. Mogu se vidjeti u pograničnim mjestima u BiH kako slobodno šeću i traže priliku da opet pokušaju ilegalno stići u EU. .

Noćas ostavljena odjeća-obuća uz Slunjčicu

Ubijena dva svećenika – Tužna vijest dolazi iz afričke države Nigerije poznatoj po divljanju terorističkih skupina, otmicama i zastrašivanju.. Iz informacija može se zaključiti da je najmanje 17 osoba ubijeno u jednom selu biskupije Makurdi u sjevernoj Nigeriji 24. travnja. Među ubijenima su dvojica svećenika koji su upravo završili jutarnju misu. Otac Moses Ioarapuu, biskupijski direktor za komunikacije, potvrdio je vijest da su otac Joseph Gor i otac Felix Tyolaha ubijeni u tijeku napada u kojem je nekoliko osoba ubijeno kad su se vraćale kućama nakon sudjelovanja na misi u župi St Ignatius Quasi. Lokalni mediji javljaju da su također neke kuće zapaljene. Biskupija Makurdi izrazila je suosjećanje i istovremeno upozorila na nesigurnost stanovništva pred bandama pastira Fulani koji pripadaju nomadskoj etničkoj skupini zapadne Afrike. Zbog urbanizacije i proširenja poljoprivrednih površina oni vide smanjenje teritorija za ispašu svojih stada. S druge strane zemljoradnici ih optužuju za uništavanje poljoprivrednih površina.

Papa Franjo pozdravio hrvatske hodočasnike  – Papa Franjo uputio je pozdrav hrvatskim hodočasnicima koji su sudjelovali na današnjoj općoj audijenciji u Vatikanu a posebno izaslanstvu koje boravi u posjetu Rimu povodom dvadesete obljetnice osnutka Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj.
“Radosno pozdravljam sve hrvatske hodočasnike, a na poseban način delegaciju Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva branitelja Republike Hrvatske, zajedno s ministrima i ostalim dužnosnicima Oružanih snaga, Vojnog učilišta i Policije, u pratnji biskupa Jure Bogdana.”

                       

Preminuo je u 78. godini života ĐUKA BRAJDIĆ iz Brajdić sela 197a. Pokop u četvrtak 26.04.2018. u 17 sati na groblju u Rakovici. Za njim žale kćerke Mirjana, Marijana, Đurđa, zetovi Dragan, Željko i Ivica, unučad, braća i sestre