Danas se obilježava Dan Karlovačke županije – Vjera i znanost

27 tra

Danas Karlovačka županija obilježava svoj dan. Prilika je to da iznesemo nekoliko podataka o ovoj županiji. Karlovačka županija ima površinu od  3.622 km2 te broji 128.899 stanovnika. Smještena u središnjoj Hrvatskoj povezuje sjever i jug, istok i zapad. Ubraja se u red većih županija. Graniči s dvije države i četiri županije. Sastoji se od pet gradova i 17 općina. U prošlosti kao i danas ovaj je prostor od izuzetne geostrateške važnosti. Središte županije Karlovac, grad na četiri rijeke, odolijevao je agresoru koji je ovdje namjeravao presjeći Hrvatsku. U Karlovcu su mnogi prognanici iz Banije i Korduna četiri godine čekali povratak kućama. Zanimljivo da u prostor Karlovačke županije ulaze Zagrebačka nadbiskupija, Sisačka i Gospićko-senjska biskupija.

Danas Karlovačka županija, u petak, 27. travnja, obilježava svoj dan. Ispred crkve Sv. Josipa bit će položen vijenac i upaljene svijeće u spomen na sve preminule za domovinu. Odmah slijedi misa a u 10 sati je na programu Svečana sjednica Županijske skupštine na kojoj će biti dodijeljena javna priznanja zaslužnim pojedincinma i ustanovama. To će učiniti župan Damir Jelić i predsjednik Županijske skupštine Ivan Vučić.

Francis Collins: Znanost zapravo može biti sredstvo vjerovanja

“Ateizam je najsmionija od svih dogmi jer predstavlja tvrdnju o univerzalnoj negaciji.” G. K. Chesterton

Francis S. Collins ugledni je svjetski istraživač na području genetike. Rođen je 1950. Poznat je po otkriću genoma odgovornog za neke bolesti. Radi i dalje kao voditelj Američkog instituta za zdravstvo i Nacionalnog instituta za istraživanje ljudskoga ge­noma (National Human Genome Research Institute – NHGRI). Njegova je knjiga 2008. „Božji jezik“ prevedena na hrvatski. Ovdje donosimo odlomke iz njegovog eseja napisanog za CNN s nadom da će potaknuti na razmišljanje i one koji se smatraju ateistima i zato „naprednima“ . Znanost ima svoje granice i gdje ona prestane nastupa filozofska misao a vjera vodi čovjeka u Božje srce. Ona je glavna melodija (tonus primus) koja vodi „simfoniju života“ u velebni finale. Poslušajmo Francisa Collins-a!

„Ja sam znanstvenik i vjernik i ne vidim nikakav sukob između tih dvaju svjetona­zora. Kao direktor projekta ljudskog genoma vodio sam konzorcij znanstvenika kroz čitanje 3,1 bilijuna slova ljudskog genoma, tj. priručnika o našoj DNK. Kao vjernik, vidim DNK, informacijsku molekulu svih živih bića kao Božji jezik, a ele­ganciju i složenost naših organizama i ostale prirode kao odraz Božjeg plana. Nisam uvijek prihvaćao takve poglede. Sedamdesetih godina, kao diplomirani stu­dent fizikalne kemije, bio sam ateist i nisam nalazio razloge za pretpostavke o po­stojanju bilo kakvih istina izvan matematike, fizike i kemije. Ali onda sam otišao na Medicinski fakultet i susreo se s pitanjima života i smrti uz bolesničke krevete svojih pacijenata. Na poticaj jednog od tih pacijenata, koji me upitao: “U što vi vjerujete, doktore?”, počeo sam tražiti odgovore. Morao sam si priznati da znanost koju sam toliko volio nije mogla odgovoriti na pitanja kao što su: Koje je značenje života?, Zašto sam ovdje?, Kako to da matematika funkcionira?, Ako svemir ima svoj početak, tko ga je stvorio?, Kako to da su fizikalne konstante u svemiru tako fino usklađene da omogućuju postojanje složenih oblika života?, Zašto ljudi imaju osjećaj morala? Što se događa kad umremo?“

„Pa su me neki pitali i kako to da ti mozak ne eksplodira. Kako se možeš baviti ra­zumijevanjem same biti života uz pomoć genetičkih alata i molekularne biologije i istovremeno vjerovati u Boga Stvoritelja? Nisu li evolucija i vjera u Boga nespojive? Može li znanstvenik vjerovati u čudo uskrsnuća? A ja zapravo u tome ne vidim nika­kvu proturječnost, kao očito ni 40 posto djelatnih znanstvenika koji se izjašnjavaju kao vjernici. Da, evolucija kao porijeklo od zajedničkog pretka jest, dakako, istina. I ako je postojala i najmanja sumnja u dokaze iz fosilnih nalaza, proučavanje DNK osigurava najjači mogući dokaz o našoj povezanosti sa svim drugim živim bićima. Ali zašto to ne bi mogao biti Božji plan stvaranja? Istina, to nije spojivo s krajnje doslovnim tumačenjem Postanka, ali puno prije Damina postojali su mnogi pažlji­vi tumači, kao sveti Augustin, koji je smatrao da je nemoguće biti sasvim siguran što treba značiti ta zapanjujuća priča o postanku. Zato se opredjeljenje za takva doslovna tumačenja u svjetlu uvjerljivih znanstvenih dokaza koji upućuju na prasta­ro doba Zemlje i povezanost živih bića evolucijom, za vjernika, ne čini ni mudrim ni potrebnim.

Ustanovio sam da postoji čudesan sklad u dopunjavanju istina iz znanosti i vjere. Bog iz Biblije jest i Bog genoma. Boga se može naći u katedrali ili u laboratoriju. Istraživanjem Božje veličanstvene i prekrasne kreacije znanost može uistinu postati sredstvo vjerovanja.“