Zadnji dan travnja – Ovog tjedna

30 tra

Zadnji dan travnja. Pred nama je mjesec svibanj, najdraži mjesec u godini. Vjernici se rado okupljaju na moljenje krunice u svibnju. U Slunju u 17.30 krunica a potom u 18 sati misa. Tako čitav mjesec.

Nakon cvjetanja pojavljuju se prvi plodovi

Zaređen hvarski biskup mons. Petar Palić – Danas je na otoku Hvaru u katedrali sv. Stjepana zaređen novi hvarski biskup mons. Petar Palić. Glavni zareditelj bio je nadbiskup Puljić a suzareditelji mons. Slobodan Štambuk i dubrovački biskup Mate Uzinić. Okupio se velik broj biskupa, svećenika i naroda. Stigla je grupa Janjevaca sa Kosova gdje je novozaređeni  biskup rođen.

Udbina: susret članova udruge političkih zatvorenika – Dan političkih zatvorenika obilježava se na spomendan tragične pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mestu 30. travnja 1671. Danas su se okupili na Udbini, u crkvi hrvatskih mučenika, članovi udruge koja okuplja političke zatvorenike. Komunistički režim nije štedio energije i represije prema onima koji su drugačije mislili. Tajne su službe pratile svakoga, posebno intelektualce, koji su pokušavali drugačije misliti. Neki su odležali dugogodišnju robiju. Pokojni predsjednik Tuđman jedan je od takvih robijaša. Nakon pobjede demokracije oni su se organizirali u udrugu. Članovi su udruge aktivni u društvenom životu ali oni se brinu za sve one koji su bili žrtve političkog progona. Danas su se okupili na Dan političkih zatvorenika na Udbini. Biskup Bogović je predvodio  misu u kojoj su se sjetili  svojih pokojnih članova i onih koji nisu dočekali slobodu.

Na Udbini danas

Pronađeni leševi dvojice utopljenika – Jedan leš utopljenika pronađen je jučer u Korani nedaloko Pavlovca /između Slunja i Blagaja/ a drugi u Kupi kod Žakanja. Po prvim procjenama radi se o migrantima koji iz BiH prelaze ilegalno granicu na potezu Kladuša- Cazin – Bihać. Oni izbjegavaju susret s lokalnim stanovništvom, prelaze rijeke  na mjestima koja im se čine prikladnima. U dva navrata neki su se uputili preko poligona. Lako su otkriveni i predani policiji. U ovom razdoblju oni će sve učestalije pokušavati ilegalno doći EU. Koriste napuštene kuće za odmor i ne gledaju kakvu su štetu napravili. Ova masovna migracijska kretanja nisu lokalni nego međunarodni problem. Najbolje bi bilo otkloniti uzroke njihovog odlaska iz svojih zemalja. Nažalost, za to nema političke volje pa migranti riskiraju živote da se dočepaju zapadnog blagostanja.

Zrnce mudrosti – Stari kineski pjesnik pjeva: “Svako jutro ovo drvo daruje mi misli o ljepoti”. Jedan od crkvenih otaca kaže: “Naći ćeš više u šumi nego u knjigama”. John Muir, strastveni otac ambijentalizma: “Svaka bena sposobna je izmasakrirati stabla”. Za nas je od vijeka stablo jaki i misteriozni izraz mudrosti, ekološke ravnoteže, ljepote…Svako je proljeće život koji se obnavlja nudeći boje i mirise,  nudeći gostoljubivost. Uništavanje prirode prezir je Božje stvaralčke mudrosti koja nas zapanjuje svojom ljepotom, veličinom, skladom…

 

  • U petak u 19 sati u župskoj dvorani u Slunju počinje predbračni tečaj. Tako svakog petka u svibnju u isto vrijeme.
  • U petak je prvi petak u mjesecu što mnogi vjernici posebno slave. Pobožnost “Devet prvih petaka” mnoge je približila Božjoj ljubavi.
  • U nedjelju 6. svibnja u 8 sati slunjski vatrogasci slave sv. Florijana, svoga zaštitnika.

                                 

Preminula je u 88. godini života JELENA BRAJDIĆ r. Palijan iz Rakovačkog Selišta 156a. Pogreb 01.05.2018. u 16 sati na groblju u Rakovici. Za njom žale muž Ivan, sin Mile, kćerke Milka, Bernarda, Ana, Katarina, Jelena, zetovi, unučad te brat Adam