Danas sv. Florijan -Postavljen križni put – Početak tečaja za brak u 19 sati – Preminuo Stipe Jančić

4 svi

Danas crkva slavi svetog Florijana, mučenika i omiljenog zaštitnika vatrogasaca. Rodio se III. stoljeću u današnjoj Austriji. Za vrijeme Dioklecijanova progonstva radio je kao visoki državni činovnik u rimskoj pokrajini Noricum i bio zadužen za organizaciju vatrogasnih postrojbi. Optužen je kao kršćanin i okrivljen da je u gradu Lauriacumu (danas naselje Lorch u gradu Ennsu, Gornja Austrija) posjećivao kršćane i bodrio ih da ustraju u vjernosti Kristu Spasitelju. Rimski namjesnik Akvilin pozvao ga je da se odrekne kršćanskog uvjerenja i da pred svima prinese žrtvu poganskim bogovima. Florijan o tome nije htio ni čuti pa je grozno mučen, bičevan i premlaćen. Potom je osuđen na smrt i s mlinskim kamenom oko vrata bačen u rijeku Enns. Dogodilo se to na današnji dan, 4. svibnja 304. Tijelo mu je kasnije pronađeno, a pokopala ga je pobožna udovica Valerija.

Nad njegovim grobom diže se slavna barokna opatija u gradiću Sankt Florian (Gornja Austrija), nedaleko Linza. Pripisuju mu se mnoga čudesa. Vjerni puk zaziva ga kod požara, zaštitnik je vatrogasaca. Uzeli su ga za zaštitnika mnoge župe, kapele. pa tako i kapeli u Kosi u slunjskom kraju. Sretan imendan želimo svim Florijanima. Hrvatski prijevod Florijana bi bio Cvitko, Cvjetko, Cvijeta, Cvjetka, Cvita…

Slunjski vatrogasci slave sv. Florijana u nedjelju pod misom u 8 sati. Položit će vijence kod spomenika u 7.20 sati, u 7.30 zasvirat će sirena, dolazak u crkvi u svečanoj koloni na misu u 8 sati. Nastavak slavlja u vatrogasnom domu u Slunju.

U Slunj i Rastoke dolaze i odlaze autobusi s putnicima, posebno vikendom

Postavljen križni put u slunjsku crkvu – Od 9 do 12 sati četvorica vrsnih majstora (Darko Kovačević, Branko Petković, Ivan Tolj, Franjo Belković) s velikom ljubavlju postavili su 14 postaja križnog puta u župnu crkvu u Slunju. Autor križnog puta Josip Turkalj, rođen u Rakovici 1924., živio u Slunju od 1935. do 1941.,  školovao se u Zagrebu. Sa studijskog putovanja 1952. po Italiji ostao u Italiji. Uz pomoć tadašnjeg rektora zavoda sv. Jeronima u Rimu odlazi u Ameriku gdje ga Ivan Meštrović uzima za svoga asistenta na sveučilištu Notre Dame u Illinoisu. Nakon Meštorvićeve smrti seli u Cliveland na Gilmour akademiju gdje je profesor do umirovljenja 1989. godine.Priređivao je mnoge izložbe, dobio velika priznanja. Njegova djela rese mnoge galerije, crkve i privatne zbirke. Godine 1998. Josip Turkalj posjetio je Hrvatsku a 20. lipnja Slunj. Tom su se priliko sastala u Slunja dva velika umjetnika: operni pjevač Tomislav Neralić i Josip Turkalj. U spaljenoj crkvi Tomislav Neralić je održao koncert a Josip Turkalj  je postavo svojih 14 postaja križnog puta u spaljenu crkvu. To je bio njegov rad u gipsu. Trebalo je čekati da se crkva obnovi i da se pronađu sredstva za odljev postaja u bronci. Skupljali smo godinama i konačno je Turkaljevo djelo izliveno u ljevaonici Ujević i stavljeno na svoje mjesto. Slunjska je crkva tako ukrašena kapitalnim djelom – s 14 postaja križnog puta – čiji je autor Josip Turkalj. Ovo je prilika da mnogi u Hrvatskoj upoznaju preko križnog puta Turkaljevu umjetničku veličinu koja je u Americi poznatija nego u Domovini.

Najčitanije knjige u KS-u – Najtraženije izdanje u knjižarama „Kršćanske sadašnjosti” u proteklom razdoblju bila je knjiga „Moja prva sveta pričest. Priče, molitve i blagoslovi” koju je uredila Veronika Preisler, a ilustrirale Dagmar Henze i Thorsten Saleina. Na drugom mjestu je knjiga „Božja muka – nada za tebe. Misli, riječi i molitve o vazmenome otajstvu” pape Franje. Treće mjesto zauzima knjiga „Frcanje iskri. Sedam vatrenih tema za tvoj život – Knjiga za krizmu” čiji je autor Stephan Sigg.

Početak tečaja za brak – Danas počinje svibanjski predbračni tečaj u župskoj dvorani u Slunju u 19 sati. Dovoljno je pojaviti se u 19 sati. Tečaj se nastavlja svakog petka u svibnju u isto vrijeme tj. u 19 sati.

Otvaranje džamije u Bogovolji – U naselje Bogovolja na samoj granici s Hrvatskom, u općini Cetingrad, živi 70 muslimanskih obitelji sa 350 članova. U tom je selu izgrađena džamija koja ima 350 četvornih metara i sastoji se od središnjeg molitvenog prostora, učionice za vjeronauk, ureda i stana za imama. Džamija će biti službeno otvorena u nedjelju 6. svibnja u 12 sati.

                                 

Preminuo je u 85. godini života STIPE JANČIĆ Ćipa iz G. Vaganca. Pogreb 5.05.2018. u 16 sati na groblju u Vagancu. Za njim žale sinovi Mile i Ante te kćerka Marica s obiteljima