Iz Kosinja u Slunj – Preminuo Mile Kos

5 svi

Kosinj je nedavno bio na naslovnicama novina i portala, u informativnim emisijama. Poplave koje su ovo velebitsko selo odsjekle od svijeta pobuđivale su simpatije i solidarnost čitave domovine. Danas su Kosinjani ciljano stigli u Slunj! U Kosinju je župnik od prošle godine vlč. Pero Jurčević. Poveo ih je jednim autobusom u zavičaj. Naime, vlč. Pero je slavio mladu misu u rodnom Cvitoviću 08.07.2017. Zaustavili su se u Slunju gdje su pogledali crkvu a u župskoj dvorani  počašćeni su pićem. Prošetali su preko Moćanovog mosta do Rastoka. Pogledali su ovo čudo prirode. Nastavili su put u Cvitović gdje su u župnoj crkvi slavili misu. Odavde su se provozali do Gline a u Kremenu im je priređen ručak.

Podsjetimo naše čitatelje da postoje G. i D. Kosinj. U G. Kosinju je crkva sv. Ante Pad. i župni stan, a župa D. Kosinj slavi sv. Ivana Krst. kao svoga zaštitnika. Ovamo dolazi župnik iz G. Kosinja.  U ovom prekrasnom kraju pod Velebitom žive hrabri i marljivi ljudi. Svoju su upornost posvjedočili ne samo u žilavoj borbi s poplavama nego i marljivim radom i vjerom. G. i D. Kosinj je kutak naše domovine koji je skriven za masovni turizam ali ovamo mogu navratiti ljubitelji djevičanski čiste prirode, ljubitelji prekrasnih krajolika, šuma, strmina i dolina. Napomenimo da ovdje raste “jela car”, najviša jela u Europi! Naime, kraj Kosinjskog Bakovca nalazi se najveće velebitsko stablo i najveća jela u Europi poznata kao “jela car”. Visoka je 42,5 m a ima opseg 5,42 m. Njena posebnost je u tome što su sve jele oko nje „normalne“ visine i širine, a ova izgleda kao car u svom okruženju.  Osim toga kosinjski most je – prema nekim arhitektima – jedan od najljepših mostova na svijetu.

 

 

U Rastokama

                               

Preminuo je u 68. godini života MILE KOS iz Slunja (Zečev Varoš). Pogreb u ponedjeljak 07.05.2018. u 16 sati na groblju Nikšić. Za njim žali supruga Janjo, sinovi Nenad i Predrag, snahe Tanja i ;arjana, unučad Neven, Leon i Lea, rodbina i prijatelji