Sedma vazmena nedjelja – Krštena malena Elena – Preminula Jelena Požega

13 svi

Ovo je sedma nedjelja od Uskrsa. Uskrsno vrijeme uskoro ističe (Duhovi). Prije odlaska u svoju slavu Isus upućuje posljednje riječi kojima nas poziva da nastavimo njegovo djelo. Kako se ponašati i živjeti u ovom svijetu? Obećani dar Duha Svetoga upućivat će njegove vjernike i voditi u vremenima mraka i tame. Prvi zahtjev u njegovoj molitvi uoči predanja u smrt je da učenci ostanu jedno, u zajedništvu vjere i ljubavi. Jedinstvo vjernika bi trebalo biti kao jedinstvu u samom Bogu, u Presvetom Trojstvu. Tako bi crkva trebala biti odraz i odsjaj Božjeg zajedništva. Naše zajedništvo u ljubavi najbolja je poruka svijetu podjela, sukoba, ratova. Pred Isusovim su učenicima velike opasnosti. Neki iz zajednice odlaze, gube se i propadaju. Okrenuti leđa Božjoj ljubavi neprestana je opasnost. Svijet u kojem je crkva ukorijenjena nije joj naklonjen. Razlog mržnje i napada je jednostavno taj što Crkva nije od “ovoga svijeta”, svijeta pohlepe, egoizma, razvrata, Ipak, kršćanima je mjesto u takvom svijetu i oni ne smiju pobjeći iz njega. Kao što su Isusa slušali tako će i njegove učenike, kao što su Isusa progonili tako će i crkvu progoniti. Isus moli Oca “posveti ih u istini”. To znači da takovom svijetu manipulacija, mržnje, progona, ostanu u istini, u istini da ih Bog voli, da su Božji san, da ih sanja kao svoju djecu vječnosti. Mi možemo živjeti u neprijateljskom svijetu kao djeca Oca nebeskoga, u zajedništvu ljubavi međusobno.

Jutros je slavljena misa u 8 sati u slunjskoj crkvi. Naša ministrantica Tea pobrinula se da napravi koju fotografiju za naše čitatelje.

Sa mise jutros u 8 sati u Slunju (foto Tea)

Sa mise jutros u 8 sati u Slunju (foto Tea)

Nakon dužeg prekida danas u 11 sati pokušat ćemo izravno prenositi misu preko radio Slunja. Prekid je bio zbog tehničkih razloga. Mnogi su naši slušatelji tužni zbog toga, pogotovo oni nemoćni koji ne mogu doći u crkvu.

Krštena mala Elena – Danas je pod misom u 11 sati u slunjskoj crkvi krštena mala Elena, prvo dijete Zorana i Marte Janeš. Krsni kumovi bili su Josip i Anita Brajdić iz Karlovca. Malenu Elenu dopratila je rodbina i prijatelji obitelji Vlade Butine, legendarnog snimatelja koji aparatom i kamerom piše kroniku slunjskog kraja. Malena Elena njegova je unučica. Čestitke!

Malena je primila svijeću upaljenu na uskrsnoj svijeći i tako ušla među djecu svjetlosti…

Danas su se motali tamni oblaci, ponegdje pljusak, duga a onda opet sve ponovno. Pomalo se bojima tuče i vihora koji lomi stabla…Ovih dana u slunjskom kraju bagremi su se rascvali kao nikad do sada. Fenomen su cvjetovi u obliku velikog grozda nanizani na granama. Svuda ih je: uz ceste, po šumi…Neki misle da je razlog tako bujnom cvjetanju malo kašnjenje vegetacije i idealni uvjeti za cvatnju. Pčele imaju kao nikad mogućnost paše.

                              

Preminula je u 90. godini života JELENA POŽEGA r. Požega iz Novog sela 95. Vjenčala se 1951. s Mićom Požegom koji je preminuo 1960. Nisu imali djece. Pogreb u utorak 15.05.2018. u 16 sati na slunjskom groblju. Za njom žali rodbina.

Jelena Požega /1928-2018/

 

Preminula je u 89. godini ZORA PRODANOVIĆ iz Slunja. Bit će pokopana na groblju u Bjelopolju 15.05.2018. u 16 sati. Za njom žali sin Slavko i kći Mica s obiteljima