Svećeničko hodočašće na Krasno

14 svi

U biskupijsko Marijino svetište na Krasnu danas su hodočastili svećenici Gospićko-senjske biskupije. U 10 sati u ovom drevnom svetištu okupila su se 33 svećenika oko svoga biskupa mons Zdenka Križića. Počelo je neobično misno slavlje koje je predvodio biskup. Svećenici u bijelim albama istovremeno su puk i misnici. Mala grupica vjernika  s divljenjem je gledala toliko svećenika na jednom mjestu. Biskup je progovorio o marijanskoj pobožnosti koja je duboko ukorijenjena u kršćanskom puku. U povijesti je bilo ekstremizma kad je riječ o Mariji. Crkva je s velikom ljubavlju i brigom promišljala Marijinu ulogu u povijesti spasenja. Na koncu ostaje najvažnija pouka i poruka da je Marija, za razliku od Eve, svojim posluhom, pristankom na Božji plan postala Bogorodica. Tu prepoznajemo njezinu veličinu koju je izrekla riječima: “Neka mi bude po tvojoj riječi”. Kršćani istoka i zapada prepoznali su u njezinoj poslušnosti Bogu njezinu posebnu ulogu u povijesti spasenja.

Nakon mise svećenici su se zadržali u druženju u župskoj kući pokraj svetišta. Sami su pripremali zakusku. Domaćin, čuvar svetišta na Krasnu preč. Stipe Zeba, otvorio je srce svojoj subraći. Tijekom druženja bilo je riječi o aktuelnim problemima u biskupiji. Ispovijedanje u svetištu na Krasnu jedan je od njih. Veliko mnoštvo naroda dolazi ovamo s željom da se pomiri s Bogom i ode utješen i pomiren.

 

 

 

 

Svetište MB od Krasna potječe iz 18. stoljeća. Zanimljiv je drveni strop u crkvi iz 1740. godine oslikan motivima iz života Marije, Isusa i svetaca. Ova skromna crkva omiljelo je hodočasničko mjesto vjernika iz šire okolice, Primorja, Like…Nekada su vjernici dolazili pješice. Pisac ovih redaka na pr. kao osmoškolac pridružio se takvoj grupi u Vagancu. Hodočasnici iz Bihaća (prepoznatljivi po svojim nošnjama) pridružili su se hodočasnicima iz župa Vaganac, Drežnik. Put je vodio preko Plitvica te su izišli u Babin Potok. Noćivali su na otvorenom ili ako su ulovili mjesto u gospodarskoj zgradi nedaleko svetišta. Čitavu noć se molilo i pjevalo u sjeni svetišta. Igralo je i kolo.  Ovo je hodočašće trajalo tri dana. Danas uglavnom hodočasnici dolaze automobilima. Čuvar svetišta preč. Stipe Zeba osmišljava uređenje prostora za hodočasnike. Naime, crkva ne može primiti niti desetinu hodočasnika pa treba prilagoditi prostor za misno slavlje. Dolazeći i odlazeći s Krasna čovjek uzdahne i zahvali Stvoritelju za predivne krajolike. Danas je kišilo pa nismo mogli napraviti koji snimak.

Preminuo u 103. godini fra Danijel Mihatov – U nedjelju, 13. svibnja u Zagrebu je, u Domu za starije i nemoćne osobe Kuća sv. Franje u Odri, u 103. godini života, 85. godini redovništva i 78. godini svećeničke službe, preminuo o. Danijel Mihatov, redovnik i svećenik Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, član Samostana sv. Franje u Krku.