Saborsko: slavlje sv. Ivana

16 svi

Put nas vodo u Saborsko. Lijepi sunčani svibanjski dan. Raskoš proljeća svuda oko nas. Uzimamo jednu baku negdje kod Sertić Poljane koja se uputila u Saborsko. Sama živi u svojoj kuće i ne bi je mijenjala ni za što na svijetu. U progonstvu je sanjala svoju kuću…Prolazimo Kuselj, Biljevinu i dolazimo u Saborsko. Lijepe kuće na obe strane poredane kao biseri na ogrlici. Ljudi se pomalo okupljaju. U 10.30 sati najprije treba zagrliti umorene 1991. i idućih godina. Pedest ubijenih za ovo selo znači puno. Ta rana još ne zacjeljuje. Tu su uz mještane i gosti iz susjednih mjesta: polaganje vijenaca i svijeća pred spomen-obilježje. U župnoj crkvi misno slavlje. Na ruševinama nekada prelijepe crkve nikla je nova. Odskače od klasičnih crkava i pomalo se privikavamo na njenu neobičnost. Misu predvodi gvradijan samostana u Dubravama (Zagreb) fra Kraljević. Pjevanje predvode franjevački klerici. Uz župnika fra Draženka Tomića tu su mons. Marijan Ožura i mons. Mile Pecić. Propovjednik sv. Ivana Nepomuka približava našem vremenu i prilikama. Opaki kralj htio je sve kontrolirati pa i savjest kraljice. Sv. Ivan je trebao biti u službi njegove bezočne pohlepe za kontrolom svega i svakoga. Njegovo ne koštalo ga je života. Ali, to se događa u čitavoj povijesti. Komunistički režim sve je želio kontrolirati. Tajna služba ulazila je u privatni život pojedinaca, praćeni su i pozivani, zatvarani i likvidirani. Sv. Ivan je žrtva ispovjedne tajne a to znači da pod cijenu života nije dozvolio ulazak nasilju u hram savjesti…Mnogi su se pričestili. Na kraju je župnik zahvalio svima i posebno pozrdavio zamjenicu župana, načelnika općine g. Marka Bićanića, predstavnike susjednih općina i gradova…

Drugi dio slavlja nastavljen je u zgradi osnovne škole. Održana je svečana sjednica općine Saborsko. Gradonačelnik g. Marko Bićanić pozdravio je goste i zahvalio. Od gostiju obratila se županova zamjenica Vesna Hajsan Dolinar, slunjski gradonačelnik g. Jure Katić. Potom je načelnik općine dodijelio priznanja koja su dobili: 1) Obrt za proizvodnju etno-šindre u Kuselju, 2) Ugostiteljsko trgovački obrt Alan, 3) Udruga Ženska akcija Saborsko.

Nastavljeno je druženje u ugodnom razgovoru. Ovaj dan zadržat će u dragom pamćenju svi oni koji su danas posjetili Saborsko.

Pred spomen-obilježjem žrtvama rata

Sjećanje na umorene

Misnici na oltaru

U crkvi

Sa svečane sjednice

Troje nagrađenih

Pogon za proizvodnju etno-šindre na Kuselju. Ovaj obiteljski proizvodni obrt – proizvodnja drvene šindre šimle  – pokrenuo je pok. Joso Krizmanić. Tradicija izrade šindre ima stoljetnu tradicuiju u ovom kraju. Ova proizvodnja drvene šindre uvrštena je u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske te u popis nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske pod rednim brojem 4058.