Plitvice: slavlje Marije Majke Crkve – HV u Lourdesu – LaudatoTV u Slunju

21 svi

Danas je Duhovski ponedjeljak ali i Marija Majka Crkve. Marija se nalazi među apostolima koji čekaju silazak Duha Svetoga. Ona zapravo okuplja apostole i učenike u radosnom iščekivanju Branitelja. U sceni pod križem Isus daje Ivanu Mariju za majku. Vjernici čitaju i shvaćaju da je Isus preko Ivana svima nama dao Mariju za Majku. Odatle blagdan Marije Majke crkve na Duhovski ponedjeljak.

Jutros u Slunju

Danas župa Plitvice slavi Mariju Majku crkve kao svoju zaštitnicu. Ova je župa osnovana 25.07.2003. Nije imala svojih prostorija za okupljanje vjernika. Okupljali su se u društvenim prostorijama jedne zgrade u naselju Mukinje. Narednih godina kupljena je stara napuštena upravna zgrada koja je preuređena u Pastoralni centar. Danas će upravo ovdje vjernici slaviti svoju zaštitnicu u popodnevnim satima (17 sati). Inače, župu vode oci salezijanci.

Vojno hodočašće u Lourdes – 60. međunarodnom vojnom hodočašću u Lourdes  pridružili su se i pripadnici Hrvatske vojske. U subotu 19. svibnja u večernjim satima održana je marijanska procesija s kipom Gospe Lurdske i velikim križem sa svijećama. Procesija je započela molitvom i blagoslovom koje je ispred Spilje ukazanja predvodio francuski vojni ordinarij, msgr. Antoine de Romanet. Uz vojnog ordinarija u RH mons. Juru Bogdana na hodočašću su i vojni kapelani u HV i policiji, među njima i vlč. Milenko Majić sa slunjskog poligona.

LaudatoTV u Slunju – Danas je u Slunju i Cetingradu boravila ekipa LaudatoTV koja snima materijal za film o marijanskoj pobožnosti u Gospićko-senjskoj biskupiji. Osim župne crkve u Slunju posjetili su svetište Gospe Karmelske na Glavici, kapelu Marije Magdalene, Rastoke…Nastavili su snimanje u Cetingradu. Kao što je poznato Crkva Marijina Uznesenja u Cetingradu omiljelo je odredište mnogih hodočasnika na blagdan Velike Gospe.

Kapela Gospe karmelske na Glavici

Snimanje Slunja od kuglane “Šanac” (urednica gđa Salopek)

Pronađena marihuana – Policijski službenici Policijske postaje Slunj dovršili su kriminalističko istraživanje nad 58-godišnjim hrvatskim državljaninom kojeg se sumnjiči da je počinio kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz članka 190. Kaznenog zakona.

Naime, 17. svibnja u poslijepodnevnim satima na području Gornjeg Primišlja policijski službenici zaustavili su osobni automobil krapinskih registarskih oznaka kojim je upravljao 48-godišnji vozač, a u kojem se kao suvozač nalazio 58-godišnjak.
U sklopu kriminalističkog istraživanja, a temeljem naloga Županijskog suda u Karlovcu, obavljena je pretraga osobnog automobila u kojem je pronađeno 29 zasađenih stabljika nalik na indijsku konoplju tipa Marihuna, visine od 7 do 38 centimetara koje su tom prilikom oduzete. Ujedno, tijekom pretrage pronađene su i četiri vrećice sitno rezanog duhana težine 1.623,7 grama.
Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama protiv 58-godišnjeg hrvatskog državljanina nadležnom državnom odvjetništvu bit će proslijeđena kaznena prijava, a Carinskoj upravi Obavijest o počinjenom prekršaju – javlja PU karlovačka.