Prva Pričest u Cvitoviću i Lađevcu – Dan oružanih snaga RH

28 svi

Ugodno svibanjsko jutro u slunjskom kraju. Zahvalni za novi dan pokušavamo ga ispuniti nečim lijepim. A najljepše je podariti drugima lijepu riječ, podijeliti radost i tugu s našom braćom, obradovati druge malim sitnicama…Jedan smiješak može učiniti čudo.

Vrijeme prvih pričesti – Jučer u nedjelju 27. lipnja slavljene su prve Pričesti u župama Cvitović i Lađevac. U Cvitoviću je pristupilo šestero a u Lađevcu dva prvopričesnika. Slavljena je prva Pričest i u Drežniku. Sad je vrijeme prvih pričesti pa će u nekim župama biti pravo slavlje sa velikim brojem prvopričesnika a u nekima se radi o njih nekoliko. Neke župe – kao na pr. Blagaj – nemaju prvopričesnika. Župa Slunj priprema 22 prvopričesnika za iduću nedjelju 3. lipnja.

Fotografija PŠ Braće Pavlić Drežnik Grad.

Drežnički prvopričesnici (iz objave PŠ Drežnik Grad): 15 prvopričesnika župe Drežnik i jedan župe Vaganac

Danas se obilježava Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV). Na današnji dan 1991. mlada hrvatska demokracija, izložena agresiji iz Beograda koju je potpomogao dio srpske manjine u Hrvatskoj, odgovorila je ustrojem ZNG, prethodnice Hrvatske vojske. Predstavljeni su javnosti prvi odredi Zbora narodne garde na stadionu u Kranjčevićevoj u Zagrebu kao početak profesionalne vojske. Bio je to jasan znak da će se demokracija braniti hrabro i odlučno, osloboditi dio okupirane domovine i vratiti prognanike svojim kućama. To je učinjeno a hrvatska vojska ostaje jamac sigurnosti i u novim okolnostima.  Rat nikomu ne donosi dobro i on je veliko zlo. Sanjamo budućnost u kojoj neće biti ratova, osvajačkih ni obrambenih, kad će vojska priređivati parade kao zabavu za djecu i mlade.