Tijelovo: procesije po našim ulicama i trgovima

31 svi

Danas slavimo svetkovinu Tijelova. Ovim slavljem Presvetog Tijela i Krvi Kristove  ulazimo u istinu o životu. Ostavljamo po strani potrošačko društvo, trgovačke odnose, pohvale i društvena priznanja… Ulazimo u prostor darivanja, milosti. Bog nam se daje tako jednostavno. Bez računice i uz opasnost da ostanemo ravnodušni prema njegovu daru. Čak da ga i prezremo…Ipak, mnogi će danas na poseban način prepoznati njegov dar. Dar dobrote i ljubavi u Kristovu Tijelu koje je za nas žrtvovano, neprestano nam se nudi. Danas će Kristovi vjernici ponijeti njegovo Presveto Tijelo po svojim ulicama i trgovima. Nije to demonstracija vjerničke moći nego Kristov ulazak u našu javnost, tamo gdje radimo, živimo…Krist je došao k nama da uzdigne naš život. Mi ga unosimo u medije, kulturu, politiku, šport…

Tajnu svojega utjelovljenja utkao je Isus na svojoj posljednjoj večeri u znakove kruha i vina, koji snagom njegove riječi postaju Tijelo i Krv Kristova, tj. sakrament euharistije, dar pričesti, hrana i piće. Posebno su pri tom naglašeni neki elementi tog sakramenta: kruh u obliku hostije, koji se pokazuje kod podizanja; kalež s vinom koji se jednako tako pokazuje vjernicima kao znak i dar.

Danas su po svim župama vjernici ponijeli Presveti po svom mjestu u procesiji. Tako i u župama Slunjskog dekanata: u Slunju, Cetingradu, Lađevcu, Cvitoviću, Rakovici, Drežniku, Vagancu, Zavalju…U Slunju je misa slavljena u 11 sati s procesijom po trgu. U procesiji su sudjelovali ovogodišnji prvopričesnici koji će u nedjelju 3. lipnja pristupiti prvoj Pričesti. Popodne u 18 sati u slunjskoj su crkvi završene svibanjske pobožnosti: nakon krunice  klečanje (klanjanje) pred izloženim Presvetim. 

  

Slunj: procesija po trgu između automobila

Isus pred tamnicom

“Jedne večeri Isus prolažaše mimo tamnice što bijaše u Tornju Davidovu. A mi koračasmo za Njim.

Odjednom On stade i prisloni obraz na kamenje tamničkoga zida. I stade ovako govoriti:

»Braćo mojega davnog dana, moje srce kuca s vašim srcima iza rešetaka. Kad biste barem mogli biti slobodni u mojoj slobodi i kročiti sa mnom i druzima mojim.

Vi ste zatočeni, ali niste sami. Mnogo je uznika što otvorenim ulicama hode. Krila im nisu podrezana, no oni ih poput pauna šire a da ne mogu uzletjeti.

Braćo mojega drugog dana, uskoro ću vas posjetiti u vašim ćelijama i na svoje rame preuzeti vaš teret. Jer nevini i krivi nisu odvojeni, i, poput dviju kostiju podlaktice, nikad neće biti razdvojeni.

Braćo današnjega dana, koji je moj dan, vi plivaste protiv struje njihova umovanja, i bijaste uhvaćeni. Kažu da i ja plivam protiv te struje. Možda ću uskoro biti s vama, prijestupnik među prijestupnicima.

Braćo dana što još ne osvanu, ovo će se ziđe srušiti, a On čiji je čekić lagan i čije je dlijeto vjetar, stvorit će od kamenja druge oblike, i vi ćete slobodni stajati u slobodi moga novog dana.«

To reče Isus i ode dalje, sve rukom prevlačeći po tamničkom zidu cijelim putem uz Toranj Davidov. (Džubran)