Spomendan sv. Alojzija Gonzage – Sajam u Slunju – Papa u Ženevi – Večeras nogometna poslastica

21 lip

Danas crkva slavi zaštitnika mladeži Alojzija Gonzagu. Porijeklom iz plemićke obitelji odrekao se naslijeđa u korist brata. U bolesti je imao vremena za razmišljanje. Uvidio je ispraznost života zabave i raskoši.  Sjaj kneževskih dvorova zamijenio je poniznim, jednostavnim redovničkim životom,. Naime, stupio je u Družbu Isusovu. Živio je asketski, patio od kožnih bolesti, glavobolje i besanice. Godine 1591. u Rimu je izbila epidemija kuge. Isusovci su otvorili bolnicu za oboljele, a Alojzije (Luigi) se dobrovoljno javio da ih njeguje i dvori. Dvorio je kužne bolesnike, zarazio se i preminuo u 23. godini života, na današnji dan, 21. lipnja 1591, u Rimu. Blaženim ga je proglasio 1605. papa Pavao V, a svetim 1726. papa Benedikt XIII. Zaštitnik je mladeži, studenata, očnih bolesnika i slabovidnih osoba.

Danas je sajam u Slunju. Lijepi sunčani dan. Počelo je i kalendarski ljeto.

Domaće je domaće!

Brda lubenica danas na sajmu

Idemo, Hrvatska!

Ma 3 : 1 za Hrvatsku!

Papa Franjo doputovao u Ženevu – Papa Franjo je oko 10 sati po srednjoeuropskom vremenu doputovao u zrakoplovnu luku u Ženevi kao ekumenski hodočasnik – prenosi Radio Vatikan. Sveti Otac je u posjetu tom švicarskom gradu u povodu 70. obljetnice postojanja Svjetskog vijeća Crkava (WCC) čije se središte nalazi u Ženevi. Nakon privatnog susreta s predsjednikom Švicarske Konfederacije Alainom Bersetom, Papa se uputio u središnjicu WCC-a, gdje je održana ekumenska molitva. Predviđen je i njegov susret s osmeročlanim korejskim izaslanstvom WCC-a, od kojih je njih četvero iz Sjeverne, a četvero iz Južne Koreje.

Izborni zakon se mijenja? – Građanska inicijativa koja je skupila blizu pola milijuna potpisa za promjenu izbornog zakona ne može biti ignorirana. Neki političari pokušavaju raznim smicalicama ovu volju naroda razvodniti. Ipak, nešto se već miče: vlada počinje razmišljati o pravilima u izbornom zakonu. Referendum je najdemokratskiji oblik utjecaja naroda na svakodnevni politički život. Odgovorni političari jednostavno ne mogu ignorirati volju naroda. 

Večeras Hrvatska – Argentina – Naša nogometna reprezentacija posebni je fenomen. U nogometu spadamo u vrh nogometnih nacija. Krećemo se u društvu nogometnih velesila kao što su Brazil, Španjolska, Portugal, Engleska, Argentina. Nogometna nadprosječnost  Hrvatske začuđuje svijet. Zemlja s kojih 4-5 milijuna stanovnika veliki je izvoznik rasnih nogometaša koji nalaze mjesto u velikim klubovima. Ovo govori da mi možemo tako biti uspješni ne samo u drugim sportovima nego i u gospodarstvu i kulturi…Večeras u 20 sati oči će biti uprte u našu reprezentaciju, naše vatrene, koja igra protiv Argentine. Naši momci mogu pokazati nogometnu čaroliju kojom će obradovati ne samo svoje navijače nego i mnoge simpatizere diljem svijeta . Pobjeda je moguća!