Sv. Petar i Pavao – Slavlja na Priboju (Prijeboj), Cetingradu, Ličkom Ribniku, Rudopolju – Godišnjica biskupskog ređenja mons. Mile Bogovića

29 lip

Danas slavimo apostolske prvake Petra i Pavla. Iako ih slavimo na isti dan nisu zajedno djelovali. Nekoliko su se puta susreli. Završili su obojica u Rimu kao mučenici. Sveti Petar, prvi papa, rodom iz Betsaide u Galileji zvao se Simon (Šimun), po zanimanju ribar. Brat Andrija doveo ga k Isusu. Prvi susret s Isusom zapečatio je njegov život: od ovog prvog susreta rađat će se novi počeci nakon padova. Isus će mu dati ime Kefa što znači Stijena. Petar je Isusa odvraćao od križa, zatajio ga je, ali je i zbog toga plakao.”Ti znaš Gospodine da te volim!” posvjedočio je mučeničkom smrću.

Sveti Pavao iz Tarza, jaki je intelektualac. Stekao je solidnu naobrazbu. Znanje ga je odvelo u sljepoću: progonio je crkvu. Pao je s konja i oslijepio! On će to priznati Korinćanima: “Ja sam najmanji među apostolima i nisam dostojan zvati se apostolom jer sam progonio Crkvu Božju. Ali milošću Božjom jesam što jesam i njegova milost prema meni ne bijaše uzaludna (I Kor.15, 9-10). Ove riječi Petra i Pavla otkrivaju ljepotu apostolske crkve. U ovim riječima nema oholosti, ni vrijeđanja. Iz ovih riječi proizlazi zahvalnost, pouzdanje i predanje. One su plodonosne u ljudskoj tuzi i ushitu, one su blagotvorne u obiteljima, u gradskoj vrevi, u bolesničkoj postelji, u laboratorijima kad znanstvenik zaustavi dah pred novim otkrićem, one su u duši umjetnika kad nas uvodi u Ljepotu i Sklad, one su u duši djece koja su Božji san…

Danas je slavlje Petrova na Priboju (Prijeboju), župa Plitvice: misa u ostacima crkve u 11 sati a u Cetingradu u 12 sati!

Nadbiskup Tamarut na Priboju 1989. s bogoslovima

Danas primaju svećenički red mnogi mladići diljem svijeta. Svetim ređenjem preuzimaju službu poslužitelja Riječi, djelitelja svetih sakramenata i vođenje Božjeg naroda kroz zamke vremena.

Godišnjica biskupskog ređenja – Danas je godišnjica biskupskog ređenja biskupa u miru mons. Mile Bogovića. Na današnji dan 1999. zaređen je u riječkoj katedrali i imenovan prvim gospićko-senjskim biskupom.  Službu prvog biskupa ove novoosnovane biskupije vršio je od 2000. do stupanja u mirovinu 2016. godine.