13. nedjelja: kraj može biti novi početak

1 srp

Marko evanđelist bilježi kako se oko Isusa tiskao silan svijet. ” Kad se Isus lađom ponovno prebacio prijeko, zgrnu se k njemu silan svijet”. Svi su željeli biti što bliže njemu. Svatko od njih imao je neki problem. Nadali su se da Gospodin sve može riješiti. Oni su ga smatrali čudotvorcem koji može sve. Njima nije stalo do osobe Isusa Krista kao Spasitelja. Takvi, čim dobiju ono što su tražili zaborave na darovatelja. Sjetimo se 10 gubavaca koji su izbačeni iz života zajednice zbog gube. Molili su Isusa da im pomogne. Ali, kad su ozdravili nije im više padao na pamet Isus. Tek jedan se vratio i zahvalio. Tako će neki otići i u Međugorje i žarko moliti pomoć, ali kad dobiju zaborave na Gospu i Isusa. Jedan mudri čovjek to uspoređuje sa svijećom koju netko upali da nađe izgubljenu stvar. Kad je nađe ugasi svijeću i odloži. Tako neki postupaju s Isusom. Oni ne žele s njim hodati kroz križeve života, ponijeti s njim križ. Oni bježe od njega kad treba s njim bdjeti i moliti.  Oni su centar svijeta a ne Gospodin koji ih vodi u život vječni. Jedan bolesnik, koji je otišao u Lourdes, nije ozdravio tjelesno, ali je duhovno progledao: njegova bolest je sredstvo spasenja. Zanimljiv je predstojnik sinagoge iz današnjeg evanđelja koji je pao pred Gospodina i molio ne za sebe nego za svoju kćerku. Gospodin ide k njegovoj kući ali mu poručuju da je kćerka umrla i da je sve time gotovo. Isus unatoč tomu odlazi u kuću. Naricaljke nariču u sav glas, buka je i zapomaganje. Isus kaže da djevojčica spava i da će je probuditi. Ovi mu se bukači smiju s dozom cinizma.  To je bilo onda a to je i danas. Današnji bukači viču i galame zarobljeni svojim iluzijama, svojim plitkim sudovima. Oni su i cinični prema vjernicima, rugaju im se u medijima i na svojim seansama  Vjernici to ne čine jer znaju da Gospodin oživljava tamo gdje izgleda da je mrtvo. Tamo gdje izgleda da je kraj Gospodin čini novi početak. Danas su mnogi ispunili naše crkve u molitvi i pjesmi. Oni idu s Gospodinom i kad su zdravi i kad su bolesni, kad su u naponu snage ali i kad starost onemoća njihovo tijelo. Jednostavno, oni žive istinu da Gospodin može od našeg kraja učiniti novi početak!

Sa jutrošnje mise u Slunju u 8 sati

Danas mise u Slunju u 8 i 11 sati. Misu u 11 sati izravno prenosi Radio Slunj. To činimo prvenstveno zbog bolesnih i nemoćnih, zbog onih koji su spriječeni svetkovati dan Gospodnji u crkvi, u zajednici vjernika. Starije osobe i one koje su spriječene s nama su povezani preko radio Slunja što je njima i nama u crkvi radost.

Pod misom u 11 sati u Slunju kršten je mali Dominik, prvo dijete Tonija i Sandre. Jučer je kršten mali Juraj, a u iduću nedjelju krstimo malog Filipa.

Moj se narod raduje zato što ga Bog ne zaboravlja