Zarobljenici svojih predrasuda – Kršten mali Filip u Slunju

8 srp

Isus je prošao gradove i sela i izgovarao moćnu riječ koju su pratila djela. Nikad nitko tako nije govorio – reći će njegovi slušatelji. On nije ostao samo na riječima: oslobađao je ljude sapetosti, zarobljenosti, robovanja nekakvim idolima. Nakon toga dolazi u Nazaret, mjesto odrastanja. Očekivalo bi se da će ovdje biti prihvaćen, da će biti ponosni što je njihovo mjesto dalo takvu osobu. Ali, ne! Mještani imaju o njemu svoje mišljenje u koje su se “ukopali”. Oni su začahureni u svoje sitne predrasude, iluzije, sudove koje ne žele mijenjati. Isus je njima poznat i ne žele mijenjati svoje mišljenje. Oni čak ne osporavaju ono što on govori nego ga unaprijed kao osobu odbijaju. Je li Isus doživio emocionalni šok? Ne! On vlada situacijom. Čudio se njihovoj nevjeri  i izrekao riječi: “Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju i među rodbinom i u svom domu!”. Ovo je napisano zbog nas. Zar se i mi ne možemo zatvoriti u svoje predrasude, u svoju sljepoću uvjereni da smo najpametniji, da je naše mišljenje najbolje, da sve znamo…Čudi li se Isus i danas našoj sljepoći srca? Ponizan čovjek je onaj koji je svjestan sebe i zna svoje granice. Takav može rasti. Oholica je zarobljenik svoje sebičnosti, svoga ega. Takav ne može rasti. A isus je došao k nama da nas povede u Božje kraljevstvo iz naše svakodnevnice. Danas su mnogi nahranjeni Božjim riječima nastavili hod kao “hodočasnici zvijezda”. Njih ne zarobljavaju ljudski prigovori, podsmjeh. Oni imaju stav koji ih nosi naprijed!

Sa mise u 11 sati u Slunju

Jutros je slavljena misa u slunjskoj crkvi u 8 sati. Primijećeno je da je malo djece odnosno mladih u crkvi. Pogodit ćete: gledali su utakmicu noćas i slavili. Osim toga djeca su na praznicima raspršena posvuda. Ipak, ne zaboravimo da je odmor u Gospodinu najbolji odmor. Dan Gospodnji, nedjelja, nije prvotno zbog toga da se odmaramo, idemo u šumu, nego da slavimo Gospodina, da svetkujemo. To je vrhunac svih naših aktivnosti. 

Kršten mali Filip – Pod misom u 11 sati u Slunju kršten je mali Filip. Filip je prvo dijete Zlatka i Josipe Belković. Krsni kumovi bili su Ivan Flanjak iz D. Popovca i Danijela Pavličič iz Irinovca. Krstio ga je župnik Mile Pecić. Ovom prvom unuku posebno se raduju djed i baka Belković, sva rodbina i čitava slunjska župa. Čestitamo! 

Roditelji i kumovi s djetetom

U Blagaju danas nakon mise

Papa Franjo tješi brazilske navijače – Papa Franjo skrenuo je pozornost na jedinstvo kršćana koja se pokazalo u susretu s patrijarsima jučer u Bari-ju. Tumačeći zgodu  iz evanđelja o Isusovoj propovjedi koja je odbijena u njegovom  rodnom Nazaretu upozorio je na nužnost da svaki kršćanin pokaže konkretnim gestama pripadnost  svojoj zajednici. Na kraju pozdrav podrške Brazilcima prisutnima na Trgu sv. Petra ražalošćenima zbog ispadanja njihove momčadi sa Svjetskog prvenstva u Rusiji: “Bit će pobjednici u budućnosti!”

Spašena četvorica dječaka iz špilje u Tajlandu – Governator Narongsak Osottanakorn, zapovjednik operacije spašavanja dječaka blokiranih u spilji u Tajlandu, potvrdio je da su četiri dječaka  spašena a ne kao što su javljali drugi izvori. Na konferenciji za tisak govorio je o “operaciji  kojom je postignuto više nego što se očekivalo dodajući da su dječaci prošli kilometar tunela pod vodom  i da su u bolnici”.