Nakratko se pokazalo sunce – General Tomislav Medved ministar branitelja? – Preminuo Mile Cindrić

15 ožu

Jutros je minus dva stupnja u slunjskom kraju. Uskoro se temperatura pomalo digla, pokazalo se čak i sunce. Odmah su djeca i odrasli malo živnuli. Uskoro su se opet navujli oblaci…Prošetali smo po Slunju. U jednom kafiću kava s prijateljima. Razgovori o svakodnevnici. Dar prijateljstva ponajveći je dar koji se ne može kupiti.

150316c

Neke nacionalne manjine dobivaju privilegije i ostaju i dalje nezadovoljne. Tako jedna manjina dobije godišnje 80 milijuna kuna i vječno ostaje nezadovoljna, bolje rečeni predstavnici te manjine koji te novce troše uludo vječno ostaju mrzovoljni.  Zapravo u tom privilegiju ugrađeno je nezadovoljstvo! Jer, kad bi prestali gunđati, misle, da bi prestali dobivati novac. Slično je bilo s nerazvijenim pokrajinama i republikama u nesretnoj Jugi. Neki su izborili sebi privilegij da budu nerazvijeni i nisu se željeli razviti da ne izgube poprilične dotacije koje su dobivali kao nerazvijeni. Isto se događa i s nekim manjinama danas u Hrvatskoj. U “zaostaloj” Švicarskoj nema nikakvih privilegiranih manjina. Pred zakonom su svi jednaki. Svatko ima šansu  raditi i živjeti od svoga rada, ima pravo glasa a nema pravo dva puta glasovati samo zato što ima drugačija “krvna zrnca” i zbog toga dobivat novčanu nagradu. Ugledajmo se u Švicarsku. Ovako razni privilegiji ostaju kamen smutnje jer takve ljude, pa ako se radi i o manjinama, guraju u izolaciju i stvaraju nezadovoljstvo. Same manjine trebale bi ustati protiv takvih privilegija, pogotovu kad primljeni novac troše njihovi vođe u sumnjive projekte. 

150316b

General Tomislav Medved ministar branitelja? – Doznajemo da je naš sugrađanin general Tomislav Medved kandidat za ministra branitelja. Rođen u Cetingradu, general Tomo junak je domovinskog rata. Brat mu je poginuo 1995. u akciji “Oluja”  na prilazima Slunju (u Poloju).  Rado je viđen u slunjskom kraju među braniteljima i među narodom. Već 1990. javio se u postrojbu posebne namjene MUP-a u Rakitje. Već iduću godinu postaje zapovjednik voda gardijeske brigade Tigrovi. Napredovao je te bio jedan od zapovjednika Tigrova. Legendarni ratni snimatelj Lederer snimio ga je u kultnim “Banijskim praskozorjima”, kratkom dokumentacu u kojem su ovjekovječeni “zatočnici mrijet naviknuti” (kako to pjeva Mažuranić).

150316d

General Tomo Medved obraća se narodu prigodom proslave Dana Grada Slunja 06.08.2015.

Danas je na slunjskom groblju uz velik broj Slunjana pokopana ANA OBAJDIN koja je preminula u 72. godini života. Nakon pogreba u župnoj crkvi slavljena je misa a nakon mise karmine u restoranu  Feniks

                                 †

Preminuo je u 77. godini života MILE CINDRIĆ iz G. Gline 204. Pogreb na cvitovačkom groblju 16. ožujka u 15 sati. Za njim žale sinovi Ivan i Vitomir