15. nedjelja: ljepota Božjeg kraljevstva – Finale svjetskog prvenstva

15 srp

U opasnosti smo da Boga prilagođavamo našim željama i potrebama. Bog bi trebao biti dobroćudni starac koji udovoljava našim željama i potrebama pa i onda kad su djetinjaste, lude i nerazumne. Bog nas tada ne može uslišiti kao što roditelji ne mogu udovoljiti djetetu želju da pali šibice u krevetu. Pravi je put da u svjetlu Božje riječi ispravljamo svoj egoizam, svoju sljepoću. Danas Evanđelje šalje učenike u svijet naviještati Radosnu vijest. Daje im praktične upute: ne nosite kruh, torbu niti novac! Šalje ih dva po dva. Na prvi pogled naivna uputa. Ali Božje kraljevstvo je neprocjenjiva dragocjenost. Oni koji otvore oči za Božje kraljevstvo imaju drugačije odnose: oni dijele materijalne stvari koje su drugorazredne. Ako su materijalne stvari na prvom mjestu (kesa, torba, odjeća…) onda to vodi u beščutnost. A dva po dva idu zato da jedan drugoga korigiraju. Naime, učenik se može umisliti da je on spasitelj, da je Krist tu suvišan ili da bude pokriće njegovu slavohleplju. Vidimo kako nas Božja riječ ispravlja. Ponekad zaboravimo tako jednostavne stvari: zato nas Božje riječ podsjeća kao i danas. Danas, na ovaj Dan Gospodnji,  ljepota Božjeg kraljevstva baca u sjenu materijalne stvari. Kad je jedan putnik došao u samostan i prenoćio čudio se skromnosti redovnika. “Ja sam ovdje privremeno, jednu noć pa mogu spavati bilo kako ali vi tu stalno živite na tvrdom ležaju”. Redovnik mu je odgovorio: “Svi smo mi na zemlji privremeno!”. Zato će sveti Pavao reći da “posjedujemo kao da ne posjedujem”. Materijalne stvari propadaju a Božje kraljevstvo ostaje.

 

Sa jutrošnje mise u Slunju u 8 sati

Danas mise u Slunju u 8 i 11 sati, Misu u 11 sati prenosi izravno Radio Slunj čemu se raduju mnoge starije osobe koje ne mogu u crkvu.

Misa u Slunju u 11 sati

 

Od simpatičnih ideja oko kockastih odabrali smo ovu!

Finale svjetskog prvenstva – Danas u 17 sati radovat ćemo se s našim vatrenim momcima. Ovaj planetarni događaj ostat će duboko usađen u svijest našega naroda. Bez obzira kakav rezultat bio mi smo ponosni na ovu ekipu koja je pokazala hrabrost, upornost, vjeru, skromnost i poniznost. Zazvonit će zvona na slunjskom zvoniku a vjerujem i na mnogim zvonicima diljem Hrvatske u znak zahvale, radosti pa i ponosa. Bože, hvala ti za ove trenutke radosti.