Pavlovac: slavlje sv. Ane – Slavlje sv. Ane u Plaškom – Premještaji u Gospićko-senjskoj biskupiji

26 srp

Pavlovac, malo selo smješteno uz cestu D1 kojih 8 kilometara od Slunja u smjeru Karlovca, danas je dobilo duplo više stanovnika. U ovom je selu izgrađena kapela posvećena sv. Ani. Razorena 1991. opet je obnovljena. Jednom godišnje, na blagdan sv. Ane, ovdje se okupe mještani i štovatelji sv. Ane. Tako je bilo i danas. Oltar za misno slavlje postavljen je u šumici, u zelenilu. U 11 sati okupilo se 80-ak duša oko oltara okruženog zelenilom. Misu je predvodio slunjski župnik koji vodi brigu i o župi Blagaj. Misno slavlje u Božjoj prirodi ima poseban ugođaj. Narod je molio i pjevao a pridružilo se lišće, poljsko cvijeće… Obližnjom cestom čuju se automobili. Sv. Ana znala je odgojiti malenu Mariju u Božjoj ljubavi. Roditelji primaju djecu kao dar Božji ali ih dovode k Bogu. Na djecu vrebaju razni manipulatori. Roditelji su prvi svjedoci Božje ljubavi i prvi učitelji u vjeri. Ako oni zataje to će učiniti “ulica”, razni manipulatori u službi “oca laži”. Bilo je dirljivo kad su ljudi u Božjoj prirodi primali Kristovo tijelo. Primili su blagoslov po zagovoru sv. Ane. Nakon mise druženje oko kapele, zaigralo je kolo uz zvuke tambure.

Oltar i vjernici okruženi zelenilom

Štovatelji sv. Ane u Pavlovcu pred kapelom sv. Ane

Nakon mise druženje

Malo veselja

Slavlje sv. Ane u Plaškom – U Plaškom u Ogulinskom dekanatu u četvrtak 26. srpnja svečano je proslavljen blagdan nebeskih zaštitnika župe sv. Ane i Joakima. U sudjelovanju brojnih hodočasnika iz ogulinskoga kraja kao i s druge strane Kapele, iz brinjskoga kraja, misno slavlje predvodio je župnik župe sv. Križa iz Ogulina Josip Štefančić u koncelebraciji mjesnog župnika dr. fra Draženka Tomića i brojnih svećenika Ogulinskoga dekanata na čelu s ogulinskim dekanom dr. Željkom Blagusom kao i rimskim doktorandom crkvene glazbe fra. Branimirom Novokmetom. Misu je animirao župni zbor uz orguljsku pratnju Marija Lovničkog. Misnom slavlju nazočili su i načelnici Plaškog Pero Damjanović, Saborskog Marko Bičanić i Josipdola Zlatko Mihaljević.

Imenovanja i razrješenja u Gospićko-senjskoj biskupiji – Dekretima gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića izvršena su imenovanja, razrješenja i premještaji svećenika u Gospićko-senjskoj biskupiji.
Vlč. Dino Rupčić razriješen je službe povjerenika za misije Gospićko-senjske biskupije; fra Božo Mandarić, OFM, na prijedlog provincijala Provincije Presvetog Otkupitelja, razriješen je službe župnog vikara u župama Gračac, Lovinac, Sv. Rok i Ričice; fra Ignacije Milan Sladoja, OFM, na prijedlog provincijala Provincije Presvetog Otkupitelja, imenovan je župnim vikarom u župama Gračac, Lovinac, Sv. Rok i Ričice; vlč. Pero Jurčević imenovan je povjerenikom za misije Gospićko-senjske biskupije.
Mons. Marinko Miličević razriješen je službe upravitelja župe sv. Antuna Padovanskog u Ličkom Novom te će i dalje obnašati službe župnika župe Pohođenja BDM na Baškim Oštarijama i duhovnog pomoćnika u katedralnoj župi Navještenja BDM u Gospiću; vlč. Herbert Berisha razriješen je službe župnog vikara u župi sv. Križa u Ogulinu te je imenovan upraviteljem župe sv. Antuna Padovanskog u Ličkom Novom; vlč. Petar Šporčić imenovan je duhovnim pomoćnikom župe sv. Križa u Ogulinu te će i dalje obnašati službu župnika župe sv. Josipa u Josipdolu.