Prvi dan kolovoza: vrućine ne prestaju – Žedna mi je duša Boga živoga

1 kol

Danas je prvi dan mjeseca kolovoza. Primjećujemo da su dani kraći. Vrućine su prešle iz srpnja u kolovoz ali je pitanje dana kad će prva kiša vratiti svježa jutra i večeri…Đaci imaju još pun mjesec dana praznika. Talijani idu na kolektivi odmor u ovom mjesecu (feragosto) pa očekujemo i dalje zakrčene ceste. Mnogi su otvorili apartmane i u kontinentalnom dijelu Hrvatske pa očekuju zaradu. Sve u svemu od preostalog ljeta mnogo se očekuje.

Vrućina postaje problem kad temperatura tijela prijeđe 37 stupnjeva. Posljedice su: glavobolja, poremećeno spavanje, omama i umor. Dobro je piti tekućinu pa i prije nego osjetimo žeđ.

Žedna mi je duša Boga, Boga živoga – U Rastokama mnogi turisti iz sušnih krajeva ostaju zapanjeni kad vide toliko rasipanje pitke vode. Dan i noć u slapovima voda odlazi i odlazi. Pitka voda koja život znači…To posebno osjećaju oni kojima je pitka voda san.

A žeđ je opomena čovjeku da nije sam na ovomu svijetu, da ima životne potrebe među kojima je voda pitanje opstanka. Odotud slijedi odgovornost za pitku vodu. Kako li je jadan onaj koji se napije iz izvora vode i pljune u njega! Žeđ nas podsjeća da smo stvorenja ovisna, da nismo sami sebi dovoljni. Ne kažemo li: tko će mi pružiti čašu vode u starosti i nemoći! Ponekad možemo biti uz vodu ali ne možemo do nje: treba nam netko zahvatiti i donijeti. Ovo nas uvodi u razmišljanje o najdubljoj čovjekovoj žeđi a to je žeđ za životom, životom vječnim. Psalmist  pjeva: “Žeđa duša moja Boga, Boga živoga!” Izvan Boga je prolaznost, smrtnost, nestanak… Ali i Bog je “žedan” čovjeka! Nije li Isus k nama došao jer je “žedan” čovjekova spasenja. On će na križu reći: “Žedan sam!”. Vjernici “piju” sa božanskog izvora u euharistiji. Ne možemo se jednom napiti vode za čitav život. Isto tako pijemo po mogućnosti svaki dan na misnoj gozbi ljubavi. Tu se isprepliću Božja žeđ za čovjekom i čovjekova žeđ za Bogom.

Afrički svećenik nepoželjan rasistima – U katoličkoj Bavarskoj morao se povući afrički župnik koji se nije sviđao rasistima. Svećenik, rodom iz Konga od 2013. vodio je župu Zorneding. Prijetilo mu se smrću ali zajednica sa svoje strane nije željela da tako završi. Povedene je online peticija da ostane na župi. Solidarnost je pokazala i minhenska biskupija. Kršćanstvo i rasizam ne mogu se spojiti. Bog je otac svoju: crnih i bijelih.

Prometna kod Krnjaka – Doznajemo od HAK-a da se dogodila oko 18 sati prometna nesreća kod Krnjaka. Promet je morao biti zaustavljen zbog očevida. U nesreći je povrijeđeno više osoba. Promet se odvijao preko Vojnića pa prema Cetingradu..Tek je  normaliziran u 20.40 sati a doznajemo da su četiri osobe odvežene u karlovačku bolnicu zbog povreda.