Gospa od Anđela – Sajam u Slunju – Imenovanja u Vojnom ordinarijatu – Preminuo Ivan Jurčić

2 kol

Danas u crkvi mnogi slave omiljeli Marijin blagdan – Gospu od Anđela. Blagdanu je dao važnost sv. Franjo Asiški. Na današnji dan 2. kolovoza 1208. sv. Franjo se obratio u crkvici sv. Marije kod Asiza. Ova je crkvica bila omiljelo mjesto molitve sv. Franje. Danas se nalazi unutra bazilike sv. Marije  od Anđela koja je izgrađena u 16. 17. stoljeću. Crkva je poznata kao Porcijunkula. Odotud dolazi “poricijunkulski oprost” koji danas vjernici dobivaju uz uobičajene uvjete.

Sinoć je kratki ali jaki pljusak zahvatio Slunj. Puhalo je vjetar te nosio lišće i granje. Jutros je oblačno ali  mirno. Suho lišće znak je da je na vidiku jesen. 

Sajmeni četvrtak u Slunju. Trgovci su spremni i nude voće, povrće, obuću, odjeću…Prošetali smo oko 10 sati i zabilježili samo nekoliko detalja.

Grah 20 – 25 kuna

Češanj domaći 40 kuna

Idemo u kupnju

Susreti u prolazu

 

Ljudi i automobili

Lubenice i dinje iz doline Neretve. Neki su tražili lubenice Žgela iz Furjana ali ih ove godine nema. Šteta!

Imenovanja i razrješenja u Vojnom oedinarijatu – Vojni biskup u RH mons. Jure Bogdan objavio je dekrete o imenovanjima, razrješenjima i premještajima svećenika – vojnih i policijskih kapelana i drugih djelatnika koji djeluju na području Vojno-redarstvene biskupije u RH… Don Vladislav Mandura razriješen je službe kapelana vojne kapelanije bl. Alojzija Stepinca i sv. Anđela čuvara u Karlovcu i imenovan je kapelanom vojne kapelanije sv. Sebastijana u Đakovu. Don Ivan Blaževac razriješen je službe kapelana vojne kapelanije sv. Franje Asiškog u Gospiću i imenovan je kapelanom vojne kapelanije bl. Alojzija Stepinca i sv. Anđela čuvara u Karlovcu. Fra Matej Ećimović, OFM, član Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu, imenovan je kapelanom vojne kapelanije sv. Franje Asiškog u Gospiću. Istovremeno je vlč. Ećimović imenovan kapelanom poslužiteljem Policijske kapelanije sv. hrvatskih mučenika u PU ličko-senjskoj u Gospiću. Don Mario Vazgeč, svećenik Gospićko-senjske biskupije, dosadašnji kapelan Policijske kapelanije sv. hrvatskih mučenika u PU ličko-senjskoj, razriješen jedužnosti…Don Antonio Mikulić, kapelan vojne kapelanije sv. Ilije proroka u Petrinji imenovan je od 1. rujna (na šest mjeseci), vojnim kapelanom hrvatskog kontingenta u misiji potpore miru u Afganistanu. Vršiteljem dužnosti vojnog kapelana u Petrinji (u vrijeme odsustva don Antonija Mikulića) imenovan je don Milenko Majić, kapelan vojne kapelanije bl. Ivana Merza u Slunju. Dakle, vlč. Miljenko Majić ostaje u Slunju sa službom voknog kapelana na slunjskom poligoni i dobiva privremeno još vojnu kapelaniju u Petrinji.

Vojna kapelanija bl. Ivana Merza pokriva slunjski poligon

                                  

Tragično je preminuo u 55. godini života IVAN JURČIĆ  iz Tatar Varoša  123. Pogreb u petak 3. kolovoza u 16 sati na groblju u Cvitoviću. Za njim žali sestra Bare, Roze i šogor Željko, nećakinje i rodbina