Dan pobjede i zahvalnosti – Krštenje malene Nikol – Polaganje vijenaca pred spomenik braniteljima

5 kol

Težnja za Bogom duboko je usađena u svako ljudsko biće. Čovjek traži Boga pa i onda kad toga nije svjestan. Čak i čovjekova težnja za slavom, moči i bogatstvom je težnja za Bogom. Doduše ta želja nije prepoznata ali je ona iskonska težnja za srećeom a to znači Bogom. Materijalne stvari mogu čovjeka zarobiti, zavarati i zaustaviti u rastu. Poznata dilema: imati ili biti danas je evanđeoska poruka po našim crkvama. Je li čovjek ono što ima ili je njegova veličina u postojanju, životu? Isusa su nakon umnažanja kruha tražili. Isus je to odmah prepoznao: nisu ga tražili zbog znamenja nego zbog kruha. On ih poučava da je on kruh koji hrani čovjeka, njegova riječ i on sam. On je došao da čovjeka nahrani životom vječnim. Toliki su na vrhuncu slave i bogatstva učinili samoubojstvo. Praznina i besmisao ih je progonio. Tako jednostavnu istinu – da nas materijalne stvari ne mogu usrećiti – prije ili kasnije svatko će doživjeti. Zašto se onda ne bismo na vrijeme okrenuli Gospodinu i u njemu tražili spasenje? Bog nas je stvorio za vječnost i sanja nas kao svoje sinove vječnosti. Danas su mnogi svoju vjeru, prijateljstvo posvjedočili u zajednici Božjeg naroda po našim crkvama.

Jutarnja misa u Slunju

Misa u 11 sati

Najveći događaj danas u Slunju ipak je krštenje malene Nikol, prvog dijeteta Đanluke Obrovac i Mateje iz Slunja. Kuma je bila Valentina.

Pričest (misa u 11 sati u Slunju)

Polaganje vijenaca pred spomenik – Danas je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Skupo je plaćena sloboda i mir koji danas uživamo. To ne smijemo zaboraviti. Slunjani to nisu zaboravili…

Jutros je iz Kamenice prema Slunju krenula hodnja u 6 sati. Branitelji, članovi obitelji, prijatelji, mladi…time obnavljaju spomen na progonstvo i slavni povratak u  spaljene domove 1995. U Kamenici, Josipdolu, Oštarijama bili su položaji Slunjske pukovnije koja je čekala i pripremala slavni povratak koji je uslijedio 5. kolovoza 1995.  Tako su jutros hodočasnici krenuli u 6 sati po žegi. Stigli su u Slunj u 14 sati. U parku su ih dočekali mnogi Slunjani i simapatizeri. Slijedilo je polaganje vijenaca. Mješoviti zbor “Lovor” otpjevao je skladno nacionalnu himnu “Lijepa naša”. A onda su delegacije , predstavnici udruda polagali vijence.

Dolazak hodočasnika iz Kamenice u Slunj

Vijenac su položili predstavnici obitelji koje su izgubile svoje najmilije

Svijeću su upalili predstavnici policije

Predstavnici prijateljskog grada Castelsangiovanni

Branitelji polažu vijenac

Predstavnici Pećigrada (BiH)

Grad Slunj na čelu s gradonačelnikom Jurom Katićem polaže  vijenac

Na kraju se obratio prisutnima gradonačelnik Jure Katić a župnik je predvodio molitvu za poginule.