Dan Grada Slunja – Kristovo Preobraženje

6 kol

Danas Crkva slavi blagdan Gospodinova Preobraženja. Do punine ljudskosti čovjek ne može izrasti sam. Slično onomu koji je u živom pijesku: takav ne može izići sam nego treba imati uporište na koje će se osloniti. Čovjek koji se davi u bari ne može sam sebe uzeti za kosu i izvući na sigurno! Treba mu netko drugi! Do naših spoznaja i znanja nismo došli sami nego su nam pomogli drugi. A onu najdublju spoznaju o biti života, o rastu i konačnom određenju, može nam posredovati samo Bog. Zato mi otkrivamo Božji plan, njegovu objavu i tu nalazimo uporište za naš rast. Današnji blagdan Isusova Preobraženja nije plod ljudske mašte i napora nego Božje otkrivenje onoga što nas čeka u budućnosti.

Danas je Dan Grada Slunja. Na današnji dan 1995. vratio se život u Slunj. Krenule su nepregledne kolone prema jugu i prema BiH. Opljačkane i spaljene kuće nisu bile razlog za očaj. U slobodi i miru sve je moguće. Izgrađene su ljepše kuće. Naše pokojne dugo godina prenosili smo iz drugih krajeva u naša groblja. Ne možemo a da ne zahvalimo onima koji su se žrtvovali da se dinamika života vrati u slunjsko-plitvički kraj. Danas je ovaj kraj susretište brojnih turista, putnika, spoj sjevera i juga. Danas zahvaljujemo za dar mira i slobode i pri tome ne zaboravljamo našu braću i sestre koji nisu dočekali mir i povratak svojim kućama.

U 11 sati svečanu misu predvodi naš biskup u miru mons. Mile Bogović. Nakon mise svečana sjednica Gradskog vijeća i dodjela priznanja zaslužnim građanima.