Radni tjedan – Napušten kamp na Mrežnici – 15 puta u Međugorje

13 kol

Ostavili smo iza sebe još jednu nedjelju, dan Gospodnji koji nam nudi “kruh s neba”. A na spomen “kruha s neba” u Isusovo vrijeme i  danas ljudi mrmljaju. To je odatle što “kruh s neba” nije ljudsko djelo nego dar. Čovjek želi sam postići uspjeh a primiti dar i biti zahvalan za primljeni dar to je čovjeku strano i nerado to čini. On želi u svojoj oholosti sve postići i svime gospodariti. On ne želi jednostavno biti obdaren. Zato je Dan Gospodnji, nedjelja, barometar naše kršćanske osjetljivosti na dar i zahvalnosti za dar. To je kruh koji se ne zavređuje nego prima sa zahvalnošću. Prihvaćajući taj dar sa zahvalnošću postajemo dionici božanskog života. U svojoj samodopadnosti i oholosti neki će na dan Gospodnji otići u šumu, na izlet, na kupanje ili raditi u polju i uvjeravati sebe i druge kako su napravili dobar izbor. Pri tom će mrmljati protiv onih koji su svetkovali u svojoj crkvi i primali dar s neba. Čovjek  koji se davi u bari ali ne želi primiti dar pružene ruke u najmanju je ruku nerazuman.

Opet su nastavljeni vreli ljetni dani. Jutros je posve vedro u slunjskom kraju. Sunce šalje “snopove” topline na našu zemlju. Kroz Slunj prolaze nepregledne kolone vozila uglavnom prema jugu. Svako toliko zastoji ali su se svi naoružali strpljivošću, Puno je lakše pješice obaviti poslove po Slunju nego automobilom. U to smo se uvjerili jer smo vozilo ostavili negdje kod pošte i pješice se uputili kući.

Odlazak sudionika festivala MoDem

Odlazak sudionika festivala sa Mrežnice

Slunj su jučer i danas okupirali sudionici festivala Momento-demento na Mrežnici. Festival je jučer završio. Neki su otišli kamperima ili svojim vozilima a dobar dio odlazi javnim prijevozom. U Slunju strpljivo čekaju na dolazak autobusa. Njima je normalno sjesti na pločnik, u park na travu…Svakako traže hladovinu. Nema nikakvog naguravanja među njima ili galame. Lokalno stanovništvo  sa simpatijama prihvaća ove mlade ljude. Izgleda kao da su dio ovog mjesta i kao da su ovdje odrasli. Ipak, način odijevanja, preplanula koža i govor  izdvaja ih od mještana. Raznolikost nije prokletstvo nego obogaćenje – reći će neki. Ovoj ćemo dragoj djeci poželjeti sretno putovanje. Neka  sanjaju snove i nek dosanjaju san djece vječnosti a to je i Božji san.

Prema policijskom izvješću kaže se: “Na području Primišlja, u razdoblju od 6. do 12. kolovoza, održan je festival psihodelične glazbe Momento Demento. U cilju sprječavanja i otkrivanja činjenja kaznenih djela i prekršaja iz domene zlouporabe droga organizirano je i provedeno pojačano postupanje koje su proveli policijski službenici Policijske uprave karlovačke, Odjela kriminaliteta droga, u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije.
Naime, tijekom održavanja navedenog festivala nije bilo evidentiranih kaznenih djela niti narušavanja javnog reda i mira, evidentiran je jedan nesretni slučaj kojom prilikom je jedna osoba nakon skoka s visine u rijeku Mrežnicu teško ozlijeđena. Evidentirano je ukupno 48 prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, te su protiv četiri hrvatskih državljana podneseni optužni prijedlozi, a od 44 stranih državljana izdavanjem obaveznih prekršajnih naloga naplaćeno je ukupno 146.666,52 kuna kazni.
Zaplijenjeno je 338,2 grama marihuane, 107,7 grama hašiša, 27 markica LSD, 4 grama amfetamina, 122,6 grama MDMA, 1,7 grama ectasya i 13,1 gram kokaina.”
15 puta u Međugorje –  Ova dva mladića danas su stigli u Slunj. Hodočaste pješice u Međugorje iz Zagreba. Ovaj mladić desno našim je čitateljima već poznat: ovo mu je 15. hodočašće iz Zagreba u  Međugorja. Dakako pješice!  Zove se Goran Ivančić i s lakoćom podnosi ovaj naporni put. Važna je motivacija. Sutra ujutro rano nastavljaju put iz Slunja. Trebali bi navečer stići u Korenicu preko Plitvica. Poželite im sretan put ili im u znak podrške zatrubite sirenom.