Migranti i šverceri ne miruju

17 kol

Migranti koji se okupljaju u Kladuši i Bihaću u želji da se dočepaju Njemačke, postaju teret ovim pograničnim mjestima u BiH. Federacija ne vodi o njima nikakvu brigu nego ih prepušta lokalnoj samoupravi. Ovi ljudi žive u kampovima i pokušavaju prijeći hrvatsku granicu. Postavljaju se mnoga pitanja. Zašto bogate islamske zemlje ne primaju ove ljude i ne ponude im integraciju u svom društvu? Nije tajna da ih radije financiraju da odu na zapad. Doznajemo da je jučer jedan kombi s 21 migrantom otkriven kod Vaganca. Vozač kombija, građanin Srbije, nije se htio zaustaviti na policijski znak. Pobjegao je iz kombija i pri bijegu pao u kanjon Korane te se teško povrijedio. Ovo je česta vijest iz ovih krajeva. Migranti pokušavaju na sve moguće načine proći preko Hrvatske u Europu. Pri tom provaljuju u napuštene kuće, posluže se onim što nađu u vikendicama ili napuštenim kućama. Šverceri ljudima koriste ovu situaciju za zaradu. Stanovnici se pomalo osjećaju nelagodno. Hrvatska policija  uz pomoć tehnike otkriva i sprečava ilegalni ulazak u Hrvatsku. To je borba kojoj se ne vidi kraj. Evo dvije svježe vijesti koje govore o ovom problemu.

“Policijski službenici Policijske postaje Korenica provode kriminalističko istraživanje nad 32-godišnjim državljaninom Italije zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma. On je jučer upravljao teretnim automobilom talijanske nacionalne oznake, te su ga u Kapeli Koreničkoj zaustavili policijski službenici koji su u tovarnom prostoru zatekli 59 stranih državljana, za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu – kaže se u izvješću PU Ličko-senjske.

“Policijski službenici Policijske postaje Korenica jučer su u Gornjem Vagancu pokušali zaustaviti kombi vozilo srbijanske nacionalne oznake, zbog osnova sumnje da prevozi strane državljane koji su nezakonito prešli državnu granicu. Na dane znakove, vozač se nije zaustavio, te se nastavio kretati a za njim i policijski službenici u dva službena policijska vozila sa upaljenim plavim rotacijskim svjetlima. U bijegu je kombi vozilo više puta udarilo u službeno policijsko vozilo i u ogradu uz obiteljsku kuću, te je u Drežnik Gradu kod kanjona rijeke Korane, vozač kombija iskočio iz kombija i u bijegu od policijskih službenika pao u kanjon. Vozač je hospitaliziran u Općoj bolnici Karlovac, gdje su mu okvalificirane teške tjelesne ozljede opasne po život. Pregledom tovarnog prostora kombija policijski službenici su zatekli 24 stranih državljana za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu, te će isti biti procesuirani sukladno Zakonu o strancima. Kriminalističko istraživanje se nastavlja – kaže se u izvješću PU ličko-senjske

 

 

Sutra Rakovica slavi – Rakovica se priprema za sutrašnje slavlje sv. Jelene Križarice. Župljani se pripremaju trodnevnicom. Sutrašnje slavlje u župnoj crkvi počinje u 10.30 sati. Podsjetimo da je 2013. godine u Rakovici proslavljena 1700. obljetnica Milanskog edikta, dokumenta kojim je car Konstantin, sin sv. Jelene, dao crkvi slobodu. Bila je to nacionalna proslava i Rakovica je bila u središtu pažnje čitave Hrvatske pa i šire. Misu je predvodio kard. Bozanić u suslavlju s ostalim biskupima, velikom broju svećenika i naroda. Bilo je to veliko djelo župnika preč. Petra Boguta koji je iduće godine tj. 2014. naglo preminuo.

Snimak od 18.08.2013. kad je Rakovica bila u centru hrvatske javnosti

Premijer s obitelji u riječkoj katedrali – U petak 17. kolovoza u prijepodnevnim satima predsjednik Vlade RH mr. Andrej Plenković privatno je s obitelji hodočastio u katedralu sv. Vida te se susreo i s riječkim nadbiskupom mons. dr. Ivanom Devčićem i rektorom Katedrale mons. mr. Matijom Matičićem. S poviješću riječke prvostolnice kao i vrijednostima koje se čuvaju u riznici Katedrale, Premijera i njegovu obitelj upoznao je mons. mr. Matičić. Nakon obilaska riječke prvostolnice i Galerije gosti i domaćini zadržali su se u razgovoru u katedralnom stanu. Premijer je izrazio veliku radost zbog susreta kao i domaćini. (javlja portal Riječke nadb.)

web-plenkovic