Danas sv. Bernard – San otići iz Afrike –

20 kol

Danas crkva slavi sv. Bernarda, sveca izvanrednog žara, obnovitelja redovničkog života, savjetnika papa i kraljeva. Rođen je 1090. u Francuskoj u blizini Dijona.  Osnovao je 1115. opatiju Clairvaux, u kojoj je ubrzo djelovalo 700 redovnika! Glavni predstavnik mističnog smjera u srednjovjekovnoj teologiji, veliki štovatelj Djevice Marije i glasoviti mariolog. Bio je jedan od najvećih govornika kršćanskog Zapada.  Njegovi cisterciti (njih oko 2800) uspješno djeluju i danas diljem svijeta.

Jutros u Slunju

Nastavlja se toplo ljeto iako je prošla Velika Gospa. Već se primijeti opadanje lišća sa stabala što je pouzdan znak dolaska jeseni. Ipak, još se radujemo “Miholjskom ljetu”. Još uvijek u Slunju vozila u većem broju idu prema jugu nego prema sjeveru. To je znak da su turisti još uvijek željni mora i sunca.

Sinoć oko 23.45 sati na D-1 u mjestu Krnjak dogodila se prometna nesreća. Motociklom zadarskih registarskih oznaka upravljao je 30-godišnjak te je zbog neprilagođene brzine u zavoju izgubio nadzor nad upravljačem, sišao van kolnika i pao. Tom prilikom vozač je teško ozlijeđen. Protiv vozača će biti podnesen optužni prijedlog, a nadležnom državnom odvjetništvu dostavljeno izvješće – kaže se u izjavi PU karlovačke.  

Fenomen u Africi: emigrirati u Europu – Otići u Europu, živjeti u Europi, napustiti Afriku – postala je ideologija  jako opasna  koja razara duhove kako one nestabilne tako i one solidne kao što su redovnici” – kaže za Fides  o. Donald Zagore, svećenik Društva afričkih misija. 

Tužno je ali važno shvatiti da fenomen migriranja u Europu odnosi se ne samo na naše civilno afričko društvo, nego i na naše brojne biskupije  i redovničke zajednice. Mnogo je svećenika i redovnika koji napuštaju afrički kontinent da bi služili u europskim zemljama  i američkim. Emigracija iz Afrike u Europu u religioznoj formi  fenomen je koji postaje sve veći na našem kontinentu” – nastavlja misionar.

Već početkom 2017. mons. Marcelin Yao Kouadio, biskup biskupije Daloa, za vrijeme jedne od svojih homilija naveo je slučajeve dviju biskupija koje su osobito pogođene. U svibnju 2018. također mons. Ignace Bessi Dogbo, predsjednik BK Obale Slonovače, kod otvaranja plenarne konferencije, spomenuo je fenomen “svećenika vagusa”, svećenika koji su odbili vratiti se u Afriku nakon studija  ili nakon misije u Europi. Nadbiskup  Rouena – mons. Dominique Leburn  – priznao je da problem postoji.  

Možemo zamisliti kakve iluzije imaju migranti s Bliskog istoka koji svakodnevno pokušavaju preko Hrvatske prispjeti u Austriju, Njemačku. Mogu li ovi ljudi shvatiti da nijedna zemlja u Europi ne može primiti neograničen broj useljenika? Koje gospodarstvo može primiti toliko ljudi, često puta bez navika za rad, problematična ponašanja. Kao što reče jednom prilikom kongoanski kardinal “Nijemci bi od Konga napravili Njemačku a Kongoanci bi od Njemačke napravili Kongo.” Čitamo u novinama danas da je jedna djevojka iz Sirije koja živi u Njemačkoj prepoznala svoga mučitelja iz ISHIL-a koji ju je i držao u ropstvu i silovao. Susrela ga u Njemačkoj i prepoznala!

Iz Hrvatske su mnogi otišli u Njemačku, Irsku i skadinavske zemlje nošeni iluzijom dobre zarade. Neki se razočaraju i vrate natrag. Zašto mi ne možemo stvoriti uvjete za život u svojoj zemlji s toliko potencijala? Bijeg iz svoje zemlje najgore je rješenje.