Danas Bl. Miroslav Bulešić

24 kol

Danas je spomendan bl. Miroslava Bulešića,  svećenika mučenika kojeg su komunističke vlasti ubile 24.08.1947. godine u Lanišću /Istra/. Pravnik dr. Ivan Milotić, autor nekoliko knjiga, dobar poznavatelj povijesti Istre, u emisiji na katoličkom radiju istakao je da je antifašizam postojao kao otpor fašističkoj Italiji davno prije komunista. Taj antifašizam, otpor talijanskom okupatoru, vodilo je istarsko svećenstvo. Ubojstvom vlč. Bulešića nestaju tragovi pravog antifašizma. Vlast preuzima komunistička partija koja čini zlo zbog zla! Mržnja prema Crkvi je postala patološka, iracionalna. Ubojstvo vlč. Miroslava Bulešića to potvrđuje. Podsjetimo na okolnosti krvavog ubojstva.

Krizma u Lanišću održana je u nedjleju na blagdan sv. Bartola apostola, 24. kolovoza 1947. godine. Mons. Ukmar je u službenom izvješću za Biskupski ordinarijat u Trstu napisao: “Nakon završetka krizme u crkvi i mise koju je služio vlč. Miroslav Bulešić, uputili smo se k župnoj kući. Nakon četvrt sata, kada su bili krizmani i oni koji su naknadno prispjeli, bilo je to oko 11 sati, pobunjenici su ušli u kuću i ubili nožem vlč. Bulešića, koji je bio kraj vratiju. Ja osobno izišao sam iz župnog ureda u predvorje i vidio ga mrtva kako leži na tlu među zlikovcima koji su zaposjeli kuću. Povukao sam se u spavaću sobu, gdje sam nakon minute vremena i sam teško izudaran i ostao sam ležeći u krvi. Misleći da sam mrtav, ostavili su mene i potražili župnika, ali ga nisu pronašli jer se bio sakrio. Kroz 20 sati ostao sam u nesvijesti…” Bulešić je ubijen ubodima noža u grlo a njegova krv poprskala je zid predsoblja laniškoga župnog ureda. Prema riječima očevidaca Bulešić je, osjetivši da umire, zazivao “Isuse, primi dušu moju”.

Velebno slavlje proglašenja Miroslava Bulešića blaženim u pulskoj Areni 28. rujna 2013. godine bio je događaj za pamćenje. Mnogi vjernici iz čitave Hrvatske hodočastili su tada u Pulu pa i vjernici iz Slunjskog dekanata.

Velebno slavlje proglašenja blaženim vlč. Miroslava Bulešića u pulskoj areni 28.09.2013.

Na slavlju u Puli 28.09.2013. bili su i vjernici iz Slunja i okolice

Danas crkva slavi blagdan sv. Bartola apostola i mučenika. Veliko slavlje danas je u župi Cernik-Čavle (Rijeka). Ovu je župu vodio 10 godina sadašnji slunjski župnik.